Mejerifri chokladganachepaj
Lyxig chokladganachepaj! Skalet är rätt neutralt, men smaksatt med lite vanilj och sötad med ett par dadlar. Chokladyllningen smakar lite kokos - men mest choklad då den främst består av smält.. Läs mer

Lyxig chokladganachepaj! Skalet är rätt neutralt, men smaksatt med lite vanilj och sötad med ett par dadlar. Chokladyllningen smakar lite kokos - men mest choklad då den främst består av smält choklad utan tillsatt socker (går även bra att använda en vanlig 70%-ig). Jag valde att faktiskt köra hälften ljus och hälften mörk, men det är en smaksak och för mejerifri paj så givetvis mejerifri choklad användas (dock upplever jag att ljus choklad är svårare att få att stelna, så använd inte för mycket av det). Chokladganachepajen är vegansk om enbart mörk choklad (vegansk) och inte honung används (går att utesluta eller byta ut mot exempelvis lönnsirap eller dylikt).
25 minuter + tid för att stelna
Portioner: 3 till 4 portioner
Ingredienser
Pajskal:
- 2 färska/juicy dadlar
- urkärnade
- 1 dl mandelmjöl
- ½ dl havregryn
- ½ dl riven kokos
- 1 msk kokosolja
- 1 krm vaniljpulver
- ev. 1 tsk honung eller liknande
Ganache:
- 2 färska/juicy dadlar
- urkärnade
- 80 gram choklad
- utan tillsatt socker
- 1 1/3 dl kokosmjölk
- 1 krm vaniljpulver
- ev. tsk honung eller liknande
Instruktioner
- Pajskal
- Sätt ugnen på 175 grader. Mixa samman mandelmjöl, havregryn och riven kokos med en mixer/matberedare.
- Tillsätt därefter resterande ingredienser och mixa till en deg
- Tryck ut degen i botten och kanter av en liten springform (12-cm). Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter, eller till pajskalet tar färg. Låt svalna helt
- Ganache
- Mixa samman dadlar och kokosmjölk. Häll i en kastrull och koka upp (ta sen bort från plattan).
- Tillsätt choklad i bitar, vanilj och eventuellt honung. Rör till en slät konsistens.
- Fördela i pajskalet och låt stelna i kyla (tar runt två timmar).
Har du provat receptet?Nämn @bakasockerfritt.se eller tagga #bakasockerfritt.se!