Hoppa till innehåll

Ostkaka med saffran

      Himlans massa temadagar vi har nu! Vilket för min del är roligt, får då “får” jag uppmärksamma en viss typ av bakverk extra mycket. Imorgon har vi faktiskt.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Ostkaka med saffran - Baka Sockerfritt
 
 
 

Himlans massa temadagar vi har nu! Vilket för min del är roligt, får då “får” jag uppmärksamma en viss typ av bakverk extra mycket. Imorgon har vi faktiskt ostkakans dag och vad passar då bättre att visa er än en ostkaka med saffran!?

Saffran måste vara en av mina favoritkryddor, och även om det såklart går att baka med det året runt känns det extra passande nu till vintern. Jag älskar hur saffran luktar och smakar – och dessutom sprider det en så härlig stämning! 

Denna variant på ostkaka med saffran är krämig och innehåller ricotta (som är en italiensk färskost). Ricotta har i sig en härligt mjuk konsistens och mild, lite nötig smak. Passar alltså toppen i ostkaka! Jag har dessutom slängt med lite finahckad mandel i smeten som ger en passande crunch som ostkakor så ofta har.

Min saffransostkaka tycker jag är godast att äta ljummen (värm gärna en liten kort stund i mikron/ugn om den hunnit stå i kylen). Den är god att äta som den är, men det blir extra lyxigt med grädde. Ett tips är också att servera med lite hallon för en härlig brytning!

  

Ostkaka med saffran - Baka Sockerfritt

 

 

Ostkaka med saffran

2 ägg
250 gram ricottaost
½ dl vispgrädde
½ dl mjölk
½ dl sötmandel
½ dl mandelmjöl
1 ½ msk sockerersättning
2/3-delar pkt saffran 
1 – 2 droppar bittermandelarom

ev. topping: 2-3 msk mandelspån

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa samman alla ingredienser förutom sötmandel med en mixer tills allt blandats. Finhacka sötmandel och blanda ner detta. Klä en brödform, ca 1.5 liter, med bakplåtspapper och fördela i smeten. Strö på mandelspån. Grädda mitt i ugnen i ca 35 minuter.

 

 

Ostkaka med saffran - Baka Sockerfritt