Hoppa till innehåll
Open navigation

Ostkaka med saffran (utan tillsatt socker)

      Känns det inte som om det varit extra många bakningsrelaterade-temadagar under sista tiden? Inte mig emot – jag tycker det är kul att uppmärksamma härliga bakverk och.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Ostkaka med saffran (utan tillsatt socker) - Baka Sockerfritt
 
 
 

Känns det inte som om det varit extra många bakningsrelaterade-temadagar under sista tiden? Inte mig emot – jag tycker det är kul att uppmärksamma härliga bakverk och godisar! Imorgon har vi en kanske lite ovanligare dag, nämligen ostkakans dag. Och eftersom det börjar närma sig jul passar det extra bra att visa en saffransostkaka här tycker jag! I juletider är saffran verkligen min favoritkrydda att baka med. Smakar gott och doftar ljuvligt!

Denna smarriga ostkaka har en är krämig konsistens och innehåller ricotta (som är en italiensk färskost). Ricotta har i sig en härligt mjuk konsistens och mild, lite nötig smak. Passar alltså toppen i ostkaka! Jag har dessutom slängt med lite finahckad mandel i smeten som ger en passande crunch som ostkakor så ofta har.

Min saffranostkaka tycker jag är godast att äta ljummen (värm gärna en liten kort stund i mikron/ugn om den hunnit stå i kylen). Den är god att äta som den är, men det blir extra lyxigt med grädde. Ett tips är också att servera med lite hallon för en härlig brytning!

  

Ostkaka med saffran (utan tillsatt socker) - Baka Sockerfritt
 
 
 

Ostkaka med saffran

2 ägg
250 gram ricottaost
½ dl vispgrädde
½ dl mjölk
½ dl sötmandel
½ dl mandelmjöl
1 ½ msk sockerersättning
2/3-delar pkt saffran 
1 – 2 droppar bittermandelarom

ev. topping: 2-3 msk mandelspån

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa samman alla ingredienser förutom sötmandel med en mixer tills allt blandats. Finhacka sötmandel och blanda ner detta. Klä en brödform, ca 1.5 liter, med bakplåtspapper och fördela i smeten. Strö på mandelspån. Grädda mitt i ugnen i ca 35 minuter.

 

 

Ostkaka med saffran (utan tillsatt socker) - Baka Sockerfritt