Hoppa till innehåll

Saffranskokostoppar

      Kokostoppar är toppen att smaksätta med smaksättningar/kryddor och julen till ära har jag såklart gjort saffranskokostoppar! Senaste veckorna har jag bakat massor med just.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Saffranskokostoppar - Baka Sockerfritt
 
 
 
Kokostoppar är toppen att smaksätta med smaksättningar/kryddor och julen till ära har jag såklart gjort saffranskokostoppar! Senaste veckorna har jag bakat massor med just saffran, för jag passar minsann på nu inför jul då saffran minst sagt är i högsäsong när det kommer till användandet.
 
Kokostopparna blir saftiga (eller vad man nu ska kalla det för när det handlar om kokostoppar – dom blir inte torra i alla fall) och om man vill doppar man botten i smält choklad. Chokladen bryter av fint och blir snyggt till. Går såklart även bra att droppa lite choklad ovanpå kokostoppens topp istället!
 
 
Saffranskokostoppar - Baka Sockerfritt
 

Saffranskokostoppar – 20 stycken

ägg
50 gram smör
8 dl riven kokos
½ dl grädde
½ dl fibersirap neutral/clear
1-2 msk sockerersättning
1 krm saffran

ev. 100 gram choklad, utan tillsatt socker

Sätt ugnen på 150 grader. Koka upp smör, fibersirap, grädde och saffran. Låt sjuda under ca fem minuter. Vispa upp äggen något. Mixas kokos till en mer finmalen konstisens med en mixer under några sekunder (inte för länge, då fettet kan separeras). Blanda alla ingredienser med varandra. Tillsätt mer kokos om degen blir för lös för att forma. Forma toppar av massan på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter, eller tills kokostopparna är fasta och börjar ta färg. Se noga till att de inte bränns (och lägg i så fall över en bit folie eller sänk värmen). Låt svalna. 

Om chokladdopp önskas: Smält choklad försiktigt, tillsätt eventuellt lite olja för att få den mer lätthanterlig. Doppa botten av varje kokostopp och låt stelna på bakplåtspapper.

 

Saffranskokostoppar - Baka Sockerfritt
 
Saffranskokostoppar - Baka Sockerfritt
 
Saffranskokostoppar - Baka Sockerfritt