Hoppa till innehåll

Saffransostkaka

Sponsrat samarbete med Dr. Oetker   Juletider närmar sig med stormsteg! Jag riktigt njuter av att baka med Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt

Saffransostkaka - Baka Sockerfritt


Sponsrat samarbete med Dr. Oetker

 

Juletider närmar sig med stormsteg! Jag riktigt njuter av att baka med saffran. Det gäller att passa på när det är säsong! Saffran måste vara en av mina favoritkryddor, och även om det såklart går att baka med det året runt känns det extra passande nu till vintern. Jag älskar hur saffran luktar och smakar – och dessutom sprider det en så härlig stämning!

Till varje jul bakar jag minst en saffransostkaka och i detta inlägg ser ni min nyaste och godaste variant. I receptet använder jag saffransarom från Dr. Oetker. Saffransarom som passar utmärkt att baka med (och laga mat) och är smidig att använda. Lätt att få tag i är den dessutom då den köps i vanliga mataffärer (jag hittar den alltid vid “bakavdelningen”).

Saffransostkakan är krämig och som ost har jag använt mig av ricotta (en italiensk färskost) som har en mjuk konsistens och mild, lite nötig smak. I ostkakesmeten har jag tillsatt finhackad sötmandel, vilket bidrar till den där lilla crunchen som jag tycker är viktig i ostkakor! Vad mer är har jag tillsatt ett par droppar bittermandelarom från Dr. Oetker för att få till den klassiska ostkakesmaken. På kakan har jag strösslat över lite av Dr. Oetkers mandelspån vilket jag tycker gör hela ostkakan extra fin och aptitretande!

Min saffransostkaka anser jag är godast att äta ljummen (värm gärna en liten kort stund i mikron/ugn om den hunnit stå i kylen). Den är god att äta som den är, men det blir extra lyxigt med grädde. Servera gärna med några hallon för en härlig brytning!

  

Saffransostkaka - Baka Sockerfritt

 

 

Saffransostkaka

2 ägg
250 gram ricottaost
½ dl vispgrädde
½ dl mjölk
½ dl Dr. Oetker sötmandel
½ dl mandelmjöl
1 ½ msk sötningsströ
2 tsk Dr. Oetker saffransarom
1 – 2 droppar Dr. Oetker bittermandelarom

Topping: 2-3 msk Dr. Oetker mandelspån

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa samman alla ingredienser förutom sötmandel med en mixer tills allt blandats. Finhacka sötmandel och blanda ner detta. Klä en brödform, ca 1.5 liter, med bakplåtspapper och fördela i smeten. Strö på mandelspån. Grädda mitt i ugnen i ca 35 minuter.

 

Sponsrat samarbete med Dr. Oetker

Saffransostkaka - Baka Sockerfritt

Saffransostkaka - Baka Sockerfritt

Saffransostkaka - Baka Sockerfritt

Saffransostkaka - Baka Sockerfritt