Hoppa till innehåll

Underbart Fröknäcke

    Märkligt nog är det inte så ofta jag bakar bröd, men när jag gör det blir det alltid så himla gott! Det borde bli ett vårlöfte – göra mer hembakat bröd istället för.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt

Underbart Fröknäcke - Baka Sockerfritt

 

 

Märkligt nog är det inte så ofta jag bakar bröd, men när jag gör det blir det alltid så himla gott! Det borde bli ett vårlöfte – göra mer hembakat bröd istället för att köpa färdigt. Mer hälsosamt och bra mycket godare! Någon som är med mig?? Här har jag bakat fröknäcke efter ett recept från mig själv – något som jag säkert inte har bakat på ett par år nu. Att svänga ihop en plåt fröknäcke är inte klurigt alls. Det jobbiga är att vänta på att fröna ska blötläggas klart, men mycket svårare än så är det härligt nog inte. Jag låter min fröblandning “stå i blöt” över natten!

Fröknäcket är perfekt som smörgås till exempelvis frukost eller till maten, och även som kex till några goda ostar! Den som önskar toppar fröknäcket med extra (fling)salt.

Underbart Fröknäcke - Baka Sockerfritt

 

Fröknäcke – ca 1 plåt

1 äggvita

1 1/4 dl hett vatten
½ dl pumpafrön
½ dl solrosfrön
2 msk chiafrön
2 msk sesamfrön
1½ msk pofiber
1 msk olja
1 ½ krm salt

Blanda alla torra ingredienser. Rör ner äggvita och olja. Rör till sist ner det heta vattnet. Låt röran stå i ca 6 timmar (eller längre såsomöver natten).

Värm ugnen till 150 grader. Bred massan på en plåt med bakplåtspapper (blir lite mindre än en hel plåt). Grädda knäcket i 30 minuter, men ta en gång under tiden ut det, skär i bitar och vänd på det. Dra ner värmen till 100 grader och grädda ytterligare i ca 30 minuter (eller till knäcket blir torrt). Titta till knäcket då och då för att se till att det inte bränns (öppna i så fall luckan och låt värmen falla).

 

 

Underbart Fröknäcke - Baka Sockerfritt

Underbart Fröknäcke - Baka Sockerfritt