Hoppa till innehåll

Stevia (egentligen Steviolglykosider) är ett sötningsmedel som utvinns ur växten Stevia Rebaudiana och kommer ursprungligen från Paraguay, där den använts som sötning i hundratals år. För att utvinna steviaglykosider ur växten torkas först bladen, och läggs sedan i hett vatten där det söta extraheras. Detta filtreras och torkas till ett rent pulver med stevioglykosider. Stevia har funnit i en längre tid i många andra länder. I Japan introducerades stevia redan på 70-talet, och idag funns den i många delar av världen (exempelvis Tyskland, Kina och Korea).


Stevia passerar oförändrat genom matsmältningskanel och gör att vi inte tar upp kalorier från stevian och inte heller påverkar blodsockret. Det råder dock delade meningar om hurvida stevia kan påverka suget efter socker. Det sägs att man i vissa fall kan bli triggad av den söta smaken som stevia har, även om sötningen inte påverkar blodsockret. Andra säger att stevia inte alls skapar mer sug efter mer stevia (men att så är fallet för artificiella sötningsmedel). Exempelvis har det visats att aspartam påverkar vår produktion av seratonin som är viktig faktor för att kontrollera vårt matbehov.


Jag tycker man helt enkelt får utgå från sig själv, känna efter och anpassa sötningen efter vad som passar dig bäst. Självklart går det bra att minska ner på sötningen i mina bakverk, eller varför inte utesluta det helt? Jag har dessutom massor av recept även för den riktigt sockerkänslige, såsom matmuffins och bröd.