Hoppa till innehåll

Hur fungerar SEO – 10 tips på hur du rankar högt på google

(Inlägget är skrivet av tidigare ägare av hemsidan och därmed kan vi inte garantera att allt som står i inlägget är aktuellt.) Dags för entreprenörsinpsiration #6 och låt oss nu prata om.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt

(Inlägget är skrivet av tidigare ägare av hemsidan och därmed kan vi inte garantera att allt som står i inlägget är aktuellt.)

Dags för entreprenörsinpsiration #6 och låt oss nu prata om SEO!
 
 
Är du som jag företagare, och kanske till och med bloggare? Vill du som jag få organiska klick (det vill säga inte betalda) och kunna växa? Då är det av största vikt att lära sig SEO. SEO står för Search Engine Optimisation (sökmotoroptimering) och är viktigt för att sökmotorer såsom google ska hitta dig och din hemsida och ranka dig högt. När man söker på ord på google är det inte speciellt troligt att man väljer de länkar som kommer långt bak/ner av de resultat som dyker upp. Istället är det de allra första som klickas på! Hur gör man då för att rankas högt? Nedan kan ni se vilka knep som jag använder mig utav. 
 
– Det är viktigt att hitta rätt nyckelord. Först och främst ska nyckelordet passa innehållet, men om möjligt ska det även vara något som många söker på i kombination med att det har låg konkurrens (det inte är allt för många som skriver om just detta). Använd gärna GoogleAdwords som är gratis. Här kan man skriva in sökord och få en snabb överblick över hur populariteten ser ut. Själv använder jag Moz.com. Kika gärna in google trender för att urskönja trenden för specifika sökord. Tips: många söker på svar till frågor, så om du kan få in nyckelord som är en del utav ett svar är det n fördel. Ta till exempel nyckelorden “jordnötssmör nyttigt” vilket fler söker på (då detta är en del utav “är jordnötssmör nyttigt”), än “nyttigt jordnötssmör”. 
 
– När du har ditt (dina) nyckelord så måste du se till att det används korrekt i din text. Nyckelordet ska finnas i titeln. Skapar jag ett inlägg med lchf kladdkaka som nyckelord, ska titeln på inlägget också innehåller just “lchf kladdkaka”.
 
– URL för sidan ska också innehålla dessa sökord. För min del är ofta URL:en och titeln samma sak.
 
– Du ska döpa bilderna i inlägget till nyckelorden…
 
– … och även ha det som “alt text”, det vill säga alternativ texten som dyker upp om inte bilden visas och som även blir texten om någon pinnar din bild på Pinterest.
 
 
 
Hur fungerar SEO - 10 tips på hur du rankar högt på google 3
 
Denna skärmdump är tagen från Moz där jag sökt på hur ett nyckelord är använt i ett inlägg. Här har jag fått betyg A! (Det här med Meta Description har jag fått intrycket inte är viktigt). 
 
 
– Det sägs att nyckelordet ska bestå ungefär till 2% av nyckelordet. Skriver du en text på 300 ord ska det nämnas cirka 6 gånger. Möjligtvis lite överdrivet enligt mig, då jag tycker att en kontinuerlig upprepning lätt kan bli tjatig (kanske 1% är bättre?). Jag har även hört att nyckelordet ska nämnas tidigt det går i texten (det vill säga långt upp/i början av inlägget) för bättre sökoptimering. 
 
– Använd gärna kvalitativa länkar i texten, då förstår google att det handlar om en riktig sida och inte är skräp. 
 
– Uppdatera kontinuerligt! En sida som sällan eller aldrig uppdateras, rankas troligtvis inte speciellt bra. 
 
– Om möjligt: få andra att länka till dig (gärna de som behandlar samma område som du)! Återigen, då förstå sökmotorer att du är relevant.
 
– Använd sociala medier. Jag har förstått att länkning även härifrån påverkar rankningen positivt! 
 
 
 
How SEO works - 10 strategies for higher google ranking