Hoppa till innehåll

Kanelbullensdag 2021

      Nu är det inte många dagar kvar till kanelbullens dag den 4:e oktober! Jag blir alltid lita överraskad när  kanelbullens dag är nära, för det innebär att hösten.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Kanelbullensdag 2021 - Baka Sockerfritt
 
 
 
Nu är det inte många dagar kvar till kanelbullens dag den 4:e oktober! Jag blir alltid lita överraskad när  kanelbullens dag är nära, för det innebär att hösten verkligen är här på riktigt. Och nu är det alltså dags igen!
 
Jag tänker att jag visar en gammal goding när det kommer till kanelbullerecept. Det ni kan se här är altlså en kanelbullsvariant med bland annat bovete som binder ihop degen bra. Istället för pärlsocker strör jag över riven kokos över mina kanelbullar, men det går givetvis bra att strö över vad helst man önskar (hackade nötter är toppen det med). 

Godast är att servera kanelbullarna rumstempererade! Om de ska hålla sig någon vecka är det bäst att förvara dom i kylskåp, men ta då fram dom någon timme innan de ska ätas.

 

Kanelbullensdag 2021 - Baka Sockerfritt
 

Kanelbullar med mandel och bovete – 15 stycken

Bullar:
2 ägg
50 gram smör
20 gram jäst, för matbröd (nästan ett halvt paket)
1 1/3 dl bovetemjöl
1 1/3 dl mandelmjöl
1 dl mjölk
½ dl kokosmjöl
ca 3 msk sockerersättning
2 msk fiberhusk
1 msk honung
2 krm vaniljpulver

Fyllning:
80 gram smör
ca 2 msk sockerersättning
1 ½ – 2 tsk kanel

Pensling:
1 ägg
något att strö över (ex. riven kokos/hackade nötter)

Bullar
Smält smöret (ta bort från plattan) och tillsätt mjölken. När blandningen är fingervarm (värm eller låt svalna) rör ner jäst och blanda noggrant. Vispa ägg pösigt och rör ner. Blanda de torra ingredienserna och rör även ner detta. Rör om (gärna med elvisp med ”degvisparna”) i någon minut. Låt jäsa övertäckt i ca 1 timme.

Fyllningen
Värm smöret mjukt och blanda med kanel och sötning.

När bulldegen har jäst, knåda ytterligare någon minut och lägg därefter degen på en plan yta med bakplåtspapper. Lägg ytterligare ett bakplåtspapper över och kavla ut degen till en kvadrat (ca 25X25 cm). Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär längden i skivor och lägg i bullformar. Platta ut dom något. Låt jäsa övertäckte ytterligare ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. Dekorera gärna med hackade nötter eller riven kokos. Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter. Serveras gärna rumstempererade.

 

Kanelbullensdag 2021 - Baka Sockerfritt
 
Kanelbullensdag 2021 - Baka Sockerfritt