Hoppa till innehåll
Open navigation

Äppelkaka med kolasås, utan tillsatt socker

      Jag älskar att baka med äpplen och såklart älskar jag äppelkaka. Jag vill visa er en av mina bästa äppelkakor, vilken jag gjorde i höstas! Det är sannerligen inte vilken.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Äppelkaka med kolasås, utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
 
 
Jag älskar att baka med äpplen och såklart älskar jag äppelkaka. Jag vill visa er en av mina bästa äppelkakor, vilken jag gjorde i höstas! Det är sannerligen inte vilken äppelkaka som helst, utan en ljuvlig variant med kolasås. Såsen är inte bara god utan gör även kakan extra saftig. Ni måste testa!
 
Kakan äts rumstempererad eller ljumen (men förvaras i kyl) antingen som den är eller med exempelvis en kula vaniljglass utan tillsatt socker (det gjorde jag – passar perfekt till).
 
 

Äppelkaka med kolasås, utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
 

Äppelkaka med kolasås – ca 6 bitar

Kaksmet:
3 ägg
1 äpple
150 gram smör, rumsvarmt
1 ½ dl sockerersättning (Use Like Sugar
1 ½ dl mandelmjöl
1 1/3 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1-2 tsk kardemumma

Kolasås:
1 ½ dl vispgrädde
2 ½ msk fibersirap honey

Kaksmet
Sätt ugnen på 160 grader. Smält smöret och vispa ägg och sockerersättning pösigt med elvisp. Blanda samman alla torra ingredienser och rör ner i äggvispet tillsammans med det smälta smöret. Häll smeten i en brödform klädd med bakplåtspapper, ca 1.5 liter. Skala och skär ett äpple i tunna skivor och tryck ner i smeten. Sätt in kakan i nedre delen av ugnen.

Kolasås
Sjud vispgrädde och fibersirap. Och när äppelkakan varit inne i ca tio minuter och såsen sjudit lika länge hälls ungefär hälften av såsen över äppelkakan (såsen ska sjunka ner till stor del). Fortsätt gräddningen av kakan. Kolasåsen ska sjuda runt tio minuter till så att den hinner tjocka lite mer (och därefter tas den av från plattan, men kan värmas upp igen för att bli smidig och mer lätthanterlig). Grädda äppelkakan i ytterligare 25 minuter (totalt ca 35 minuter, eller tills konsistensen blir fast). Häll över resterande kolasås.

 

Äppelkaka med kolasås, utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
Äppelkaka med kolasås, utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt