Hoppa till innehåll

Äppelkaka med kolasås

    Jag är sjukt sugen på svenska äpplen och den härliga äppelsäsongen – och såklart att baka en hel massa med detta! Jag visade er en litet titt på Instagram på den här.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt

Äppelkaka med kolasås - Baka Sockerfritt

 
 
Jag är sjukt sugen på svenska äpplen och den härliga äppelsäsongen – och såklart att baka en hel massa med detta! Jag visade er en litet titt på Instagram på den här äppelkakan med kola, och jag tror mig kunna utläsa att det fanns en hel del av er som ville ha receptet. Och här kommer det (lite längre ner)! Kolasåsen gör äppelkakan extra saftig och bidrar även med både god smak och mjuk sötma. Kola/karamell passar till allt kan jag tycka!
 
Kakan äts rumstempererad eller ljumen (men förvaras i kyl) antingen som den är eller med exempelvis en kula vaniljglass utan tillsatt socker (det gjorde jag – passar perfekt till).
 
 
Äppelkaka med kolasås - Baka Sockerfritt

 

Äppelkaka med kolasås – ca 6 bitar

Kaksmet:
3 ägg
1 äpple
150 gram smör, rumsvarmt
1 ½ dl sockerersättning (Use Like Sugar
1 ½ dl mandelmjöl
1 1/3 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1-2 tsk kardemumma

Kolasås:
1 ½ dl vispgrädde
2 ½ msk fibersirap honey

Kaksmet
Sätt ugnen på 160 grader. Smält smöret och vispa ägg och sockerersättning pösigt med elvisp. Blanda samman alla torra ingredienser och rör ner i äggvispet tillsammans med det smälta smöret. Häll smeten i en brödform klädd med bakplåtspapper, ca 1.5 liter. Skala och skär ett äpple i tunna skivor och tryck ner i smeten. Sätt in kakan i nedre delen av ugnen.

Kolasås
Sjud vispgrädde och fibersirap. Och när äppelkakan varit inne i ca tio minuter och såsen sjudit lika länge hälls ungefär hälften av såsen över äppelkakan (såsen ska sjunka ner till stor del). Fortsätt gräddningen av kakan. Kolasåsen ska sjuda runt tio minuter till så att den hinner tjocka lite mer (och därefter tas den av från plattan, men kan värmas upp igen för att bli smidig och mer lätthanterlig). Grädda äppelkakan i ytterligare 25 minuter (totalt ca 35 minuter, eller tills konsistensen blir fast). Häll över resterande kolasås.

 

 Äppelkaka med kolasås - Baka Sockerfritt

Äppelkaka med kolasås - Baka Sockerfritt
 
Äppelkaka med kolasås - Baka Sockerfritt