Hoppa till innehåll

Äppelkaka med toscatäcke

        Priset för alla tiders bästa äppelkaka här på bloggen ger jag till min supersaftiga äppelkaka med tosca som jag gjorde förra året! Alltså huuuur god?! Den är.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Äppelkaka med toscatäcke - Baka Sockerfritt
 
 
 
 
Priset för alla tiders bästa äppelkaka här på bloggen ger jag till min supersaftiga äppelkaka med tosca som jag gjorde förra året! Alltså huuuur god?! Den är verkligen grym! Äppelkakan är som en sockerkaka (fats utan tillsatt socker då förstås) med äppelskivor nedtryckta i. 
 
Det som gör kakan extra, extra lyxig och bidrar till saftigheten är den karamellsmakande kokostoscan som den är toppad med. Här använder jag en fibersirap (honey) som gör den kletig och som får smaken att påminna om karamell. Passar riktigt bra ihop!
 
 

Äppelkaka med toscatäcke - Baka Sockerfritt
 

 

Äppelkaka med toscatäcke – ca 6 bitar

Kaksmet:
3 ägg
1 litet äpple
150 gram smör, rumsvarmt
1 ½ – 2 dl sockerersättning (Use Like Sugar
1 ½ dl mandelmjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk kardemumma

Kokostosca:
50 gram smör
2 dl riven kokos
½ dl vispgrädde
2 msk fibersirap honey/gold
ev. 1 msk sockerersättning (Use Like Sugar

Kaksmet
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa rumsvarmt smör med potatismjöl, mandelmjöl, bakpulver och kardemumma med elvisp. Vispa ägg och sockerersättning pösigt med elvisp. Blanda ner äggvispet i smörblandningen lite i taget. Häll smeten i en brödform klädd med bakplåtspapper, ca 1.5 liter. Skär ett äpple i tunna skivor och tryck ner i smeten. Förgrädda i nedre delen av ugnen i 25 minuter. Medan kakan förgräddas görs toscan.

Kokostosca
Sjud smör, vispgrädde och fibersirap under ca 5-10 minuter. Rör ner riven kokos och söta eventuellt extra. Fördela toscan försiktigt på den förgräddade äppelkakan. Grädda nu kakan i mitten av ugnen i 25 minuter till. Lägg på en bit aluminiumfolie/bakplåtspapper ovanpå om kakan börjar få för mycket färg. Låt kakan svalna.

 
 
 
Äppelkaka med toscatäcke - Baka Sockerfritt