Hoppa till innehåll

Årets första semlor!

När julen åker ut (eller innan julen åker ut egentligen), så kan jag se semlor i varje mataffär. Fast det är inte mig emot, för jag tycker om att ha saker att uppmärksamma! I varje fall då.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt

När julen åker ut (eller innan julen åker ut egentligen), så kan jag se semlor i varje mataffär. Fast det är inte mig emot, för jag tycker om att ha saker att uppmärksamma! I varje fall då det är något i matväg. Jag har inte köpt några semlor, och tyvärr har jag inte sett någon hälsosam variant att köpa. Istället har jag själv svängt ihop årets första semlor! Det är faktiskt inte så långt kvar till fettisdagen, utan den infaller den 17 februari i år (sju veckor före påsk). Jag bjuder såklart på mitt semelrecept i detta inlägg! Hoppas ni uppskattar det! Har ni ännu smaskat på någon semla? 

 
Idag får jag gå lite tidigare från jobbet, eftersom det är kurs på MVC. Denna är kurs nummer två (av fyra) på MVC, och vi ska såklart gå på alla om vi inte får något slags förhinder. Kursen handlar om amning och första tiden efter förlossningen. Det kan verkligen behövas känner jag! Att föreställa mig en tid efter att barnet är fött känns smått omöjligt, och väldigt, väldigt luddigt.

 
Årets första semlor! - Baka Sockerfritt
 
 

Semlor – 3 stycken

Semelbullar:
20 gram smör
1 ägg
1 msk mjölk
½ dl mandelmjöl
2 ½ msk havregryn
1 msk kokosmjöl
1 tsk fiberhusk
1 ½ msk sötströ
1 tsk bakpulver
1 krm kardemumma
1 krm vaniljpulver 

Mandelmassa:
½ dl mandelmjöl

10 gram smör
½ msk sötströ
1-2 droppar bittermandelarom
ev. någon tsk vätska 

Vispgrädde

 

Semelbullar
Sätt ugnen på 150 grader. Smält smöret. Lägg alla ingredienser i en skål och mixa med stavmixer. Låt degen vila under några minuter. Forma tre runda bullar av degen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.

Mandelmassa
Blanda ingredienserna noga. Skär av toppen av semlorna och gör gropar i bottendelen. Lägg inkråmet bland mandelmassefyllningen och blanda. Tillsätt gärna en liten skvätt (någon tsk) vätska (mjölk) om blandningen blir för torr. Fördela mandelfyllningen i groparna.

Toppa med vispgrädde och lägg på locket. 

 
Årets första semlor! - Baka Sockerfritt