Hoppa till innehåll

Äta hälsosamt i New York

Nu var det över en vecka sedan som jag kom hem från New York, och jag längtar tillbaka varje dag! Jag älskar livet och pulsen där. Alla resturanger, alla valmöjligheter och att bara få gå.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Nu var det över en vecka sedan som jag kom hem från New York, och jag längtar tillbaka varje dag! Jag älskar livet och pulsen där. Alla resturanger, alla valmöjligheter och att bara få gå omkirng och uppleva det hela. Knappt några måsten, utan mest bara vara. Det kan jag kalla lyx på hög nivå.
 
En av mina tankar med New York var att jag skulle testa på spännande restauranger, och då främst med inriktning på hälsa. Så därför, och för att jag är väldigt hälsoitresserad förstås, besökte jag raw restauranger, raw café och hälsocafé (som inte var raw).
 
Baby Cakes” serverar hälsosamma bakverk (veganska) gjorda utan gluten, mjölk, socker etc, och har främst fokus på “take away” (det finns några få sittplatser). Här finns cupcakes, donuts, kakor och mycket annat. Det man sötar med på Baby Cakes är bland annat agavesirap, som passar de flesta matallergiker och dessutom har lågt GI. Jag använder själv denna typ av sötning en del i min bakning! I några få bakverk används oraffinerat socker, men detta anges noga. Artur och jag valde varsin domut, som smakade mycket bra! Hade det funnit fler sittplatser, had ejag säkrligen gått hit flera gånger under resan.
 
Caféet ligger på 248 Broome Street (mellan Orchard och Ludlow).
 
 
Rockin’ Raw ligger på 171 Sullivan st. (station Houston Street), och är en raw restaurang med riktigt bra priser. Nästan all mat är raw, glutenfri, mejerifri, utan tillsatt socker (men är den inte raw skyltas det) och mycket är även utan nötter. Rockin’ raw var förmodligen den mest prisvärda raw stället vi var på under hela resan. Artur och jag delade på en huvudrätt (stuffed pepper med frö”kött” och sås på, som smakade mycket bra). Artur tog en till huvudrätt och jag tog istället en dessert. Huvudrätten var raw pasta, som jag tyckte smakade lite för lite (skulle vilja ha mer salt). Efterrätten jag efter lite beslutsångest vale (det fanns ju så mycket gott att välja på!), blev en Ice cream sandwich bestående av vaniljkakor med vaniljglass. Seriöst var detta något av det godaste jag ätit på hela resan hittills! Den var gudomlig! 
 
 

Äta hälsosamt i New York - Baka Sockerfritt
 
 
Quintessence (263 E 10th Street) har både bra priser och många valmöjligheter. Restaurangen är väldigt liten, så det kan vara bra att vara tidig. Jag valde en förrätt och efterrrätt, och Artur en varmrätt. Till förrätt tog jag en minipizza, som var underbart god och smakrik! Botten var toppad med en nötbaserad sås, avokado, tomat, pestosås och karamelliserad lök. Min efterätt var Pecan Pie serverad med en glass/tjock sås, som var god men väldigt mastig, och jag klarade inte av att äta hela (det blev liksom för mycket). Gällande just efterätten var Rockin’ Raw bättre. Arturs varmrätt var en All American Hamburger med majschips och sallad på sidan. Något stark, men god (även om min lilla pizza var snäppet vassare). 

 
Äta hälsosamt i New York - Baka Sockerfritt
 
Äta hälsosamt i New York - Baka Sockerfritt
 
Äta hälsosamt i New York - Baka Sockerfritt
 
 
Jennifer’s way bakery är ett raw café som ligger på 63 E. 10th St., precis bredvid raw food restaurangen Quintessence). Här är allt raw (glutenfritt, utan tillsatt socker, utan ägg, utan soja). Det var förmodligen främst anpassat för take away, men det fanns ändå några platser att sitta på. Jag valde en chocolate chip pumpkin muffin, och Artur en donut. Min muffins var supergod! Helt fantastiskt att den är raw. 

 
Äta hälsosamt i New York - Baka Sockerfritt 

Äta hälsosamt i New York - Baka Sockerfritt

 
 
Pure Food and Wine är ett vad jag förstått både omtyckt och omtalat raw food ställe i New York (ligger på 54 Irving Place, mellan 17:e och 18:e gatan). Middagen börjar serveras klockan halv sex (de har även lunch). De har både utegård och stor inomhus restaurang. 
 
Jag tog en förrätt och efterrätt (jag skulle helt enkelt inte orka även en huvudrätt också), och Artur tog enbart en huvudrätt. Till förrätt beställde jag “Plate of Assorted Cultured Dr. Cow Tree Nut Cheeses and Rosemary Crisps” (19 dollar), dvs. tre olika ostar baserade på cashewnötter och smaksatta på olika sätt, tillsammans med rosmarinkex och björnbär. Ostarna var lite syrliga, och härligt krämiga. Denna förrätt får ett ganska högt betyg av mig, om än inte det högsta. Jag valde till efterrätt en chokladkaka serverad med glass vilken kallades “German Chocolate Cake” (15 dollar) serverad med “port ice cream, port cherries, praline brittle”). Den var otroligt mastig, men mycket god och härligt sött. Det var varvade ljusa lager (med smak av kokos) med mastiga chokladlager (kraftig chokladsmak), på kakan. Glassen var otroligt krämig, mjuk och perfekt lagom söt. Det var även kex, en kolaaktig sås (mycket, mycket god) och marinerade körsbär till. Även fast själva kakan var ganska liten, så var en sådan mer än nog (nötter och sådan kompakt frukt är ju otroligt energirikt och mättande). Efterrätten får nästan full pott, även om ärligt talat efterrätten på Rockin’ Raw är oslagbar.
 
Artur valde “Portabella Mushroom with Cauliflower and Horseradish Aioli” (med “kale chimichurri, mango salsa, barbecue sauce, haricots vert”, pris 23 dollar), vilken han säger smakade mycket gott och får en fyra av fem. Jag smakade en bit av portabellon, och den hade en perfekt konsistens och var smakrik. Maten var givetvis raw, och därmed utan gluten, ägg, mejerier och tillsatt socker. 

 
Äta hälsosamt i New York - Baka Sockerfritt
 
Äta hälsosamt i New York - Baka Sockerfritt
 
Äta hälsosamt i New York - Baka Sockerfritt
 
 
One Lucky Duck (vi var på den som ligger på Gramercy, 125 East 17th street) är ett raw food-café som hör ihop med raw food restaurangen Pure Food and Wine (den ligger precis bredvid). Här serveras olika shakes, lunch, drickor och det viktigaste av allt: bakverk. Vi tog varsitt bakverv, och Artur tog även en lemonad (sötad med agave).

Mitt bakverk var en Classic Ice cream sandwich (12 dollar), vilken var mycket god och något som jag var väldigt glad att jag valde! Det var fyra olika lager av smaker (tre glasslager, och ett men nötter om jag såg och smakade rätt) mellan två chokladplattor/kakor. Artur tog en Chocolate Caramel Bar (chokladdoppad med pecannöt och karamell), vilken ärligt talat var om möjligt ännu godare. Perfekt för den chokladsugne! Det är ett litet ställe, med enbart tre bord. Men som tur är fick vi plats. Som de andra raw food fik och hälsocafé, är detta mest gjort för take away. Här går det även att köpa en hel del spännande produkter såsom raw kakor, nötsmör, smaksättningar etc. Tyvärr kostar det en hel del, och därför valde jag att inte köpa hem. 

Äta hälsosamt i New York - Baka Sockerfritt