Hoppa till innehåll

Att “delmåla”!

Jag är en stor förespråkare av delmål – de hjälper mig att ständigt komma framåt. Skulle jag enbart föreställa mig det “stora” slutgiltiga målet utan delmål att ta.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt

Jag är en stor förespråkare av delmål – de hjälper mig att ständigt komma framåt. Skulle jag enbart föreställa mig det “stora” slutgiltiga målet utan delmål att ta till, blir jag lätt vettskrämd och undrar hur sjutton jag ska komma dit. Då är det perfekt att dela upp vägen dit i mindre mål, vilka för mig blir lättare att förhålla sig till och leda mig fram. Jag tror att många har lätt för att avskräckas över saker och processers svårigheter, samt den långa vägen dit om det bara finns en enda milstolpe att förhålla sig till. 

Jag har flertalet exempel på hur jag skapar delmål i mitt liv, och det känns så skönt när jag har klarat av ett sådant delmål! Ta exempelvis mitt företag. Att kunna jobba heltid med mitt egna känns just nu rätt avlägset, och jag var såklart ännu längre från detta stora mål när jag började med Baka Sockerfritt för hela tre år sedan. Ett första delmål gällande företagandet var att kunna få någon intäkt överhuvudtaget från detta. Och gärna inte gå back, vilket jag gjorde under ett par år. Andra delmål var att komma över 1.000 unika besökare per dag på hemsidan, få 10.000 följare på Instagram (kändes rätt oöverstigligt förut kan jag tala om) etc. Att i höstas hålla mitt första event var ett stort delmål! Hela tiden arbetar jag mitt stora mål. Och en dag är jag där. Delmål efter delmål betar jag av.

Vid nyår skapade jag delmål för att lättare hantera arbetstiden kvar till beräknad förlossning. När det var som mest att göra (bokslut) så var mitt delmål att klara av dagen X. Efter det att klara av bokslutet, sedan de två veckorna jag ensam skulle lära upp två nyanställda, de tre veckorna min kollega var tillbaka innan hon slutade, och nu till sist respektive vecka för de fem sista veckorna innan föräldraledighet (lite extra krävande då min närmsta kollega slutade och jag hade två nya anställda med ”ansvar” över. Samt har två konsulter under de två sista veckorna!). När jag först började min nedräkning hade jag 59 arbetsdagar kvar. Att ha den tiden kvar kändes för mig som evigheters evighet. Nu har jag bara 7 kvar. 

Jag har ofta även delmål för en stor händelse. Låt oss ta min medverkan i Nyhetsmorgon. Jag var så nervös innan, och denna nervositet pågick under flera månader. Mitt första delmål var att bara hitta taxin på morgonen. Jag tänkte att det var en bra början, då en taxi säkerligen skulle kunna åka fel, och speciellt så tidigt på morgonen. Mitt andra delmål var att komma på plats, mitt tredje att packa upp etc etc. Ja, ni förstår hur jag tänker!

Som jag beskrev är delmål viktiga för mig i mitt liv som (delvis) egen företagare. Jag tar ett steg i taget, och allt behöver faktiskt inte hända på en gång! Med tanke på att jag jobbat heltid, och ”bara” drivit mitt egna på sidan av, är det svårt och närmast surealistiskt att se en tid där jag enbart arbetar som egen företagare. Skulle jag bara tänka på mitt stora mål, utan delmål på vägen, skulle jag nog ha blivit (och bli) rätt förvirrad och tänkt (tänka) att det var en omöjlighet. Nu är varje delmål en stor vinst.

Samtidigt är det ju såklart viktigt att ha ett stort mål också. En vision att drömma sig iväg till. Glöm inte det!

Hur tänker ni? Använder ni er också utav delmål?

Att "delmåla"! 3