Banankaka, utan tillsatt socker
Till alla sommarbagare där ute – vet ni vad jag tror passar utmärkt en sommardag till fikat? Min saftiga banankaka! Passar givetvis året runt, och sommaren är inget.. Läs mer


Till alla sommarbagare där ute – vet ni vad jag tror passar utmärkt en sommardag till fikat? Min saftiga banankaka! Passar givetvis året runt, och sommaren är inget undantag.
Banankakan bakas helst med mogna bananer, då kommer den söta banansmaken fram. Detta blir alltså extra tacksamt om man har ett gäng bananer hemma som är bruna och måste ätas! Själv tycker jag att det hela blir extra gott genom att tillsätta lite grovhackad choklad i smeten. Och till kakan servera vispad grädde (eller varför inte en klick vaniljglass utan tillsatt socker?)!

Banankaka – ca 10 skivor
75 gram smör
2 ägg
2 mogna bananer
1 ½ dl mandelmjöl
1 – 1 ½ dl sockerersättning
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
2 krm vaniljpulver
ev. 50 gram grovhackad choklad (utan tillsatt socker)
Sätt ugnen på 165 grader. Smält smör och mosa bananerna. Vispa ägg och sockerersättning pösigt med elvisp. Blanda alla torra ingredienser och blanda försiktigt med avsvalnat smör, bananmos och äggvispet. Klä en brödform, ca 1.5 liter, och fyll med smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Låt svalna och servera gärna med vispad grädde!
