Hoppa till innehåll

Bean chocolate cake med kaffesmak och mascarpone

Vad jag njuter av vädret just nu! Jag har gått större delen av morgonen ute, utan att behöva ha någon slags kofta alls! Eftersom medeltemperaturen har varit över 10 grader i mer än 5 dagar,.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Vad jag njuter av vädret just nu! Jag har gått större delen av morgonen ute, utan att behöva ha någon slags kofta alls! Eftersom medeltemperaturen har varit över 10 grader i mer än 5 dagar, så är det ju egentligen sommar nu 😉 Härligt minst sagt! Tur att det är en röd dag så att så många som möjligt kan få ta del utav detta 🙂 Min morgon började med en frukost på Gateau, utomhus! Första gången av många, många gånger det här året. Alldeles strax ska jag bege mig iväg igen för en fika, samt lite träning med Hanna på Riksbanken. Haha, inte första stället man förväntar sig att träna på. Sitter även och lyssnar på Gagnam style (skäms lite). Jag fick värsta rycket igår och gick och sjöng och dansade till låten i över en timme. Jag tror jag har brist på dans! (Plus att jag har en tendens att “youtubea” saker när jag inte riktigt orkar göra något vettigt).
 
Anyhow, nu är det tid och plats att lägga upp ett smarrigt recept, tycker ni inte? Dagens kaka innehåller… *trummvirvel*… Bönor! Jag bakde ju med kikärtor här om dagen, och därför tyckte jag även att svarta bönor skulle vara passande. Och det var det! Bönor gör kakan krämig, utan att bidra med så mycket smak. Perfekt då man vill göra bakverk hälsosamma! Vill man tillsätter man lite smör (ca 20 gram) i denna kaka och förlänger gräddningen en aning (alternativt tillsätter mer av en torr ingrediens).
 
 
Bean chocolate cake med kaffesmak och mascarpone - Baka Sockerfritt
 

Bean chocolate cake med kaffesmak och mascarpone

Kaka:
50 gram svarta bönor
1 ägg
½ dl mandelmjöl
2 msk hasselnötsmjöl
1 msk riven kokos
½ msk kokosmjöl
½ msk kakao
ca 2 msk sötströ
½ tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
½ msk hett vatten
1 krm snabbkaffepulver

Mascarponetopping:
30 gram mascarpone
½ krm vaniljpulver
ev. sötströ

Kaka
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda hett vatten och kaffepulver. Skölj de svarta bönorna och mixa dessa tillsammans med ägg (jag använder stavmixer). Blanda alla torra ingredienser och tillsätt blandningen av ägg och bönor samt kaffe. Fördela smeten i en bröd springform av mindre storlek (12 cm i diameter).

Mascarponetopping
Blanda ingredienserna noga och fördela över det på valfritt sätt (ex. ”ringla” över, dutta över eller bred jämnt). Rör gärna försiktigt lite med en sked så att toppingen bildar ett mönster. Grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter.

 
 
Bean chocolate cake med kaffesmak och mascarpone - Baka Sockerfritt
 
 
Bean chocolate cake med kaffesmak och mascarpone - Baka Sockerfritt