Hoppa till innehåll

Björnbärstart

    Sponsrat inlägg tillsammans med N!CK’S     Sugna på en fräsch, god och snygg paj med björnbär? Läs då vidare! Denna paj, eller “tart” som denna.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Björnbärstart - Baka Sockerfritt
 
 
Sponsrat inlägg tillsammans med N!CK’S
 
 
Sugna på en fräsch, god och snygg paj med björnbär? Läs då vidare! Denna paj, eller “tart” som denna variant kallas på engelska, har ett pajskal av mandel och havre som bas och är fylld med en krämig och mjuk mascarponefyllning med björnbär. Lättgjord är den dessutom! 
 
I pajskalet har jag haft lite N!CK’S fibersirap för att få den extra knaprig och sammanhållande. Fibersirap ger också en god sötma, men jag har också sötat med N!CK’S Use Like Sugar vilket är en sockerersättning som är väldigt likt vanligt socker i hur det fungerar i bakning. 
 
I björnbärsfyllningen har jag värmt och mosat sönder björnbär (jag använde frysta) för att sen sila av alla kärnor etc, så att bara “saften” är kvar. Fyllningen är mild i sin smak, så vill man ha den lite mer smakrik kan man ha allt av björnbären kvar (men fyllningen kommer såklart inte få en lika jämn färg), alternativt smaksätta med exempelvis citron. Även här har jag sötat med Use Like Sugar för en rund och mjuk sötma! Sist men inte minst dekorerar jag pajen med färska björnbär, torkade ätbara blommor samt citronmeliss.
 
 
Björnbärstart - Baka Sockerfritt
 
 

Björnbärstart

Botten:
60 gram smör
2 ½ dl mandelmjöl
2 dl havremjöl
½ dl N!CK’S Use Like Sugar
1 ½ msk N!CK’S Fiber syrup clear
1 msk fiberhusk

Björnbärsfyllning:
3 ½ dl björnbär
2 dl mascarpone
1 ½ dl vispgrädde
2-3 msk N!CK’S Use Like Sugar
2 msk vatten
1 tsk vaniljpulver
2 st gelatinblad

Botten
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda samman alla ingredienser med en mixer eller med händerna. Smöra en pajform med avtagbar kant, ca 35X11 cm (motsvarande rund pajform är ca 22 cm), och  tryck ut degen i botten och kanter. Nagga skalet med en gaffel. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt svalna och ställ för att kallna i kylskåp.

Björnbärsfyllning
Sjud björnbär med vatten i en kastrull under 5-10 minuter och mosa björnbären så mycket som möjligt. Sila av så att bara saften är kvar. Lägg gelatinblad i kallt vatten i fem minuter, ta upp och lägg i den varma saften och rör tills det helt blandats. Blanda med resterande ingredienser och vispa någon minut med elvisp. Fördela i pajformen och låt stelna helt i kylen i ca 4 timmar. Garnera med exempelvis färska björnbär, citronmeliss och torkade ätbara blommor.

 
 
Björnbärstart - Baka Sockerfritt
 
Björnbärstart - Baka Sockerfritt
 
Björnbärstart - Baka Sockerfritt
 
Björnbärstart - Baka Sockerfritt