Hoppa till innehåll

Blåbärspannacotta, utan gelatin

Vilket skönt väder vi har haft under de senaste dagarna! Att inte behöva bära handskar, eller vara orolig för snöstorm, är fantastiskt. Nu är jag sugen på att experimentera fram fräscha.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Vilket skönt väder vi har haft under de senaste dagarna! Att inte behöva bära handskar, eller vara orolig för snöstorm, är fantastiskt. Nu är jag sugen på att experimentera fram fräscha recept med uppfriskande smaker. Igår gjorde jag en liknande variant av min hallonpannacotta fast med blåbär – en blåbärspannacotta utan gelatin. Istället för gelatin använder jag agar agar som är ett veganskt alternativ i pulverformat. Detta går att köpa i vanliga mataffärer. 

Som bas har jag blåbär (jag körde frysta) och grädde. Vispgrädde används med fördel, men annan grädde går också bra (kanske jag hade en skvätt matlagningsgrädde i då vispgrädden tog slut för snabbt…). Den som vill ha ett veganskt alternativ experimenterar gärna med kokosgrädde/kokosmjölk eller liknande.

Toppa gärna pannacottan med blåbär! Jag toppade en portion med mosade blåbär där jag hällt bort överbliven “blåbärssaft” och sötat med lite sötning. Den andra toppade jag med hela blåbär.

Blåbärspannacotta, utan gelatin - Baka Sockerfritt

Blåbärspannacotta utan gelatin – 2 portioner

80 gram blåbär
1 ½ dl grädde
½ -1 msk sötningsströ
1 ½ krm agar agar
½ krm vaniljpulver

Lägg grädde i en kastrull och vispa ner agar agar. Låt stå i någon minut (kall). Sätt på plattan och koka upp. Sjud under någon minut. Tillsätt blåbär. Mixa samman med en stavmixer till en slät konsistens. Söta efter smak och tillsätt vanilj. Häll upp i små glas och låt stå under ett par timmar (eller över natten). Dekorera gärna med blåbär!

Blåbärspannacotta, utan gelatin - Baka Sockerfritt

Blåbärspannacotta, utan gelatin - Baka Sockerfritt

Blåbärspannacotta, utan gelatin - Baka Sockerfritt

Blåbärspannacotta, utan gelatin - Baka Sockerfritt

Blåbärspannacotta, utan gelatin - Baka Sockerfritt

Blåbärspannacotta, utan gelatin - Baka Sockerfritt