Blåbärssmulpaj med karamell
Har jag sagt att jag älskar smulpajer? Bara sisidär en gång i månaden här på bloggen. Jag vill tipsa om ett av mina favoritsmulpajsrecept, som är en blåbärspaj. Den är dock lite ovanlig då jag valt att toppa blåbären med ett karamelltäcke. Det blir fantastiskt och sötar dessutom upp blåbären en aning, vilket jag tycker kan…


Blåbärssmulpaj med karamell – 2 portioner
80-100 gram blåbär
Karamellsås:
en liten klick smör (ca 5 gram)
¾ dl vispgrädde
1 msk fibersirap gold
Smuldeg:
20 gram smör
1 dl mandelmjöl
½ dl riven kokos
2 tsk sötströ/sukrin
½ tsk kanel
Karamellsås
Börja med karamellsåsen. Lägg alla ingredienser i en kastrull och sjud i ca 20 minuter tills konsistensen tjocknat något.
Smuldeg
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser noga.
Lägg blåbär i en liten pajform, ca 14 cm i diameter. Fördela över karamellsåsen. Smula över smuldegen. Gräddat mitt i ugnen i ca 25 minuter tills smuldegen tagit färg.

