Hoppa till innehåll
Open navigation

Blåbärssmulpaj med karamell

Har jag sagt att jag älskar smulpajer? Bara sisidär en gång i månaden här på bloggen. Jag vill tipsa om ett av mina favoritsmulpajsrecept, som är en blåbärspaj. Den är dock lite ovanlig då jag valt att toppa blåbären med ett karamelltäcke. Det blir fantastiskt och sötar dessutom upp blåbären en aning, vilket jag tycker kan…

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Har jag sagt att jag älskar smulpajer? Bara sisidär en gång i månaden här på bloggen. Jag vill tipsa om ett av mina favoritsmulpajsrecept, som är en blåbärspaj. Den är dock lite ovanlig då jag valt att toppa blåbären med ett karamelltäcke. Det blir fantastiskt och sötar dessutom upp blåbären en aning, vilket jag tycker kan behövas. Smuldegen har jag smaksatt med lite kanel som passar ihop med både blåbär och karamell. 
 
Pajen går utmärkt att äta som den är både kall och ljumen. Den som vill äter den med grädde! Lyx på hög nivå!
 
 
 
 

Blueberry caramel crumb pie (gluten free, no sugar added) - Blåbärssmulpaj med karamell (glutenfri, utan tillsatt socker)
 
 
 
 

Blåbärssmulpaj med karamell – 2 portioner

80-100 gram blåbär

Karamellsås:
en liten klick smör (ca 5 gram)
¾ dl vispgrädde
1 msk fibersirap gold

Smuldeg:
20 gram smör

1 dl mandelmjöl
½ dl riven kokos
2 tsk sötströ/sukrin
½ tsk kanel

Karamellsås
Börja med karamellsåsen. Lägg alla ingredienser i en kastrull och sjud i ca 20 minuter tills konsistensen tjocknat något.  

Smuldeg
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser noga.

Lägg blåbär i en liten pajform, ca 14 cm i diameter. Fördela över karamellsåsen. Smula över smuldegen. Gräddat mitt i ugnen i ca 25 minuter tills smuldegen tagit färg.

 
 
 
 

Blueberry caramel crumb pie (gluten free, no sugar added) - Blåbärssmulpaj med karamell (glutenfri, utan tillsatt socker)
 
Blueberry caramel crumb pie (gluten free, no sugar added) - Blåbärssmulpaj med karamell (glutenfri, utan tillsatt socker)