Hoppa till innehåll

Caramel chokladkaka

      Karamell och choklad är alltid en bra idé att matcha, eller vad säger ni? En guldklimp jag bakade i fjol är med just dessa två smaker – en brownie/chokladkaka toppad.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt

Caramel chokladkaka - Baka Sockerfritt

 
 
 
Karamell och choklad är alltid en bra idé att matcha, eller vad säger ni? En guldklimp jag bakade i fjol är med just dessa två smaker – en brownie/chokladkaka toppad med ett lager salted caramel! Själva bottenkakan är dessutom lite kladdig, vilket passar så bra och har en ganska kraftig chokladsmak. Och kolasåsen är underbar – jag skulle kunna äta den rakt av med bara en sked. Jag har också testat att byta ut kokosmjölet (mot potatismjöl (1 dl). Då förkortade jag även till att ha kakan i ugnen till ca 20 minuter. 
 
På kakan strödde jag på lite flingsalt, men detta kan man såklart också uteslita (men då blir det inte “salted”). Hur som helst ska man vara försiktig med mängden så det inte blir för sallt (jag hade på extra för bildernas skull).  

 

Caramel chokladkaka - Baka Sockerfritt

 

Salted caramel chokladkaka – ca 8 till 10 bitar

Brownie:
4 ägg

150 gram mörk choklad utan tillsatt socker
100 gram smör
1 dl sockerersättning
½ dl kokosmjöl

1 ½ msk kakao
½ tsk vaniljpulver

Karamelltopping:
3 dl vispgrädde

3/4 dl fibersirap honey
lite salt

Brownie:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält chokladen försiktigt tillsammans med smör i en kastrull. Vispa ägg och sötning pösigt med elvisp. Blanda även ner resterande ingredienser. Spänn fast en bit bakplåtspapper i botten av en 20-cm springform och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter.

Karamelltopping
Medan brownien gräddas görs karamelltoppingen. Sjud grädde och fibersirap i en kastrull (gärna bred – upplever att det går snabbare då) under cirka 50 minuter tills den tjocknat i konsistensen. Fördela toppingen ovanpå den färdiggräddade brownien. När toppingen stelnat strös lite, lite salt över.

 

Caramel chokladkaka - Baka Sockerfritt
 
Caramel chokladkaka - Baka Sockerfritt
 
Caramel chokladkaka - Baka Sockerfritt
 
Caramel chokladkaka - Baka Sockerfritt