Hoppa till innehåll

Chickpea brownie cake

Att baka med kikärtor är riktigt bra! För det första innehåller det bra.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Att baka med kikärtor är riktigt bra! För det första innehåller det bra näring och en stor del protein. För det andra bidrar det med volym och det blir även lättare att få till en lite kletig konsistens, om man nu vill ha det. Jag har blivit smått frälst och tror minsann att jag kommer öka mitt utbud av recept med just kikärtor som bakingrediens! Jag kan förstå att vissa är skeptiska, men har man en inte allt för stor mängd så smakar det inte kikärtor. Speciellt inte om man dessutom använder en smakrik ingrediens såsom exempelvis kakao i kakan. 
 
När jag först skapade denna kaka var tanken att det skulle bli en brownie. Konsistensen blev dock lite fluffigare än tänkt, så vi kan kalla det en browniekaka istället! En kombination mellan brownie och mjuk chokladkaka. Och som ni kanske kan förstå av mina lovord ovan, så tycker jag att kakan blev mycket god. Annars skulle jag såklart heller inte lägga upp receptet.
 
Servera gärna kakan med grädde. Förresten, om ni gör denna, släng inte bort kikärtsspadet! Det går att baka med detta också, då det är substitut till ägg. Vad sägs om att göra en vegansk kladdkaka eller vegansk brownie?
 
 
 
 
Chickpea brownie cake - Baka Sockerfritt
 
 
 

Chickpea brownie cake – 3 till 4 bitar

2 ägg
60 gram kikärtor (från en tetra/kokta)
1 dl mandelmjöl
2 msk pofiber
2 msk sötströ
2 msk kakao
2 msk vispgrädde
1 tsk bakpulver
ev. grovhackad choklad (utan tillsatt socker) att strö på

Sätt ugnen på 175 grader. Skölj kikärtor och mixa detta tillsammans med äggen till en slät konsistens. Tillsätt övriga ingredienser. Klä en liten brödform (ca 8X18 cm) med aluminiumfolie och fördela i smeten. Om önskas strös grovhackad choklad ovanpå. Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter.

 

 

Chickpea brownie cake - Baka Sockerfritt
 
Chickpea brownie cake - Baka Sockerfritt
 
Chickpea brownie cake - Baka Sockerfritt