Choklad- och mandelfudgedessert
Det är så härligt att man kan äta så gott utan att för den skull behöva få i sig en massa tillsatt socker och gluten! Det här är en ljuvlig och mer hälsosam godbit som passar.. Läs mer

Det är så härligt att man kan äta så gott utan att för den skull behöva få i sig en massa tillsatt socker och gluten! Det här är en ljuvlig och mer hälsosam godbit som passar som en fin dessert eller fika, och jag kallar den för Choklad- och mandelfudgedessert!
Denna fudgedessert är vegansk och bland annat sötad med dadlar och fylld med hälsosamma fetter från nötter och mandel. Den är mättande, så jag vågar påstå att en bit av denna goding även passar perfekt som ett smarrigt och superduper lyxigt mellanmål! Den består av två lager – först en mer kompakt chokladbotten med nötter, och sedan en fudgeliknande chokladlager med bland annat banan och mandelsmör.
Choklad- och mandelfudgedesserten bör stå i frys, och tas fram runt en halvtimme innan servering så den hinner tina en aning. Då håller den länge och får en krämig konsistens. Jag har toppat bitarna med kakao och hyvlad choklad.
Choklad- och mandelfudgebitar – ca 5 bitar/skivor
Chokladbotten:
80 gram färska dadlar, urkärnade
1 dl cashewnötter, naturella
½ dl valnötter
1 msk kakao
ev. ½-1 msk vatten
Chokladfyllning:
2/3 banan (ca 70 gram)
1 dl mandelsmör
1 ½ msk kokosolja
1 msk fibersirap gold (eller honung/liknande)
1 msk kakao
Chokladbotten
Mixa samman alla ingredienser. Tillsätt vatten om konsistensen är alltför svårmixad. Klä en liten passande form (ex. liten brödform eller matlåda) med aluminiumfolie eller bakplåtspapper och fördela i degen.
Chokladfyllning
Mixa samman till en slät konsistens. Fördela ovanpå chokladbottnen. Frys in övertäckt med folie i minst ett par timmar. Skär i skivor/bitar. Förvara i frys och ta fram ca en halvtimm innan servering. Pudra gärna över med extra kakao!