Hoppa till innehåll

Chokladbollskladdkaka, utan tillsatt socker

      På tisdag är det chokladbollens dag, och därför vill jag plocka fram denna gamla goding från i fjol, som jag på den tiden skapade tillsammans med N!CK’S. Alltså.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Chokladbollskladdkaka, utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
 
 
På tisdag är det chokladbollens dag, och därför vill jag plocka fram denna gamla goding från i fjol, som jag på den tiden skapade tillsammans med N!CK’S. Alltså Chokladbollskladdkaka!
 
Kladdkaka är ju supergott och chokladbollar är megagott – tillsammans blir det ju… ja, ni fattar. Det finns en del olika variant av chokladbollskladdkaka, och denna är helt enkelt gjord så att en kladdkaka toppats med smält choklad för att sen toppas med massor av små, söta chokladbollar. Blir så festligt!

 

Chokladbollskladdkaka, utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt

   
 

Chokladbollskladdkaka – ca 8 till 10 bitar 

Chokladbollar:
120 gram smör
5 dl havregryn
1 – 1 1/3 dl sockerersättning
3 msk kakao
3 msk kaffe (alt. vatten)
2 krm vaniljpulver
riven kokos att rulla i

Kladdkaka:
3 ägg
150 gram mörk choklad, utan tillsatt socker
100 gram smör
2/3 dl sockerersättning
½ dl vispgrädde
1 ½ msk kaffe
2 krm vaniljpulver
ev. ett par msk kakao efter smak

Chokladfyllning:
75 gram choklad, utan tillsatt socker (dark eller milk efter smak)
2 msk grädde 

Chokladbollar
Lägg alla ingredienser i en bunke (smöret i mindre bitar). Blanda ihop med en elvisp. Gör bollar utav chokladbollsdegen och rulla i riven kokos. Förvara i kylskåp.

Kladdkaka 
Sätt ugnen på 175 grader. Värm smör och bitar av choklad i mikron (30 sekunder, rör om och 30 sekunder till), och rör till en slät konsistens. Rör ner övriga ingredienser. Spänn fast en bit bakplåtspapper i botten av en 20 cm springform. Smörj botten och kanter, ”mjöla” med exempelvis mandelmjöl och fördela i smeten. Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter. Kladdkakan ska fortfarande vara kladdig när den tas ut. Låt svalna.

Chokladfyllning
Smält choklad tillsammans med grädde (jag använde ljus choklad) och fördela över kladdkakan. Innan chokladen hårdnat läggs chokladbollarna ovanpå. Om önskas ringlas extra smält choklad över!

Obs: om du använder en 24-cm springform (eller större) glöm inte att öka receptet!

 

Chokladbollskladdkaka, utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt