Hoppa till innehåll

Chokladbollskladdkaka

    Sponsrat samarbete med N!CK’S       Även om kladdkaka i kombination med chokladboll har varit på tapeten i flera år har jag varken provat att baka eller äta.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Chokladbollskladdkaka - Baka Sockerfritt
 
 
Sponsrat samarbete med N!CK’S
 
 
 
Även om kladdkaka i kombination med chokladboll har varit på tapeten i flera år har jag varken provat att baka eller äta denna. Lite av en skandal när jag tänker närmare på det! Speciellt eftersom som jag tycker så mycket om både kladdkaka och chokladbollar och har bakat var för sig fler gånger än jag kan räkna.
 
Det finns såklart flera varianter på chokladbollskladdkaka och jag ville testa en där det var “riktiga” chokladbollar som toppar en kladdkaka (som jag bland annat har sett hos Fridas bakblogg, dock med socker). Och det är inte bara gott – det blir ju hur snyggt som helst!
 
Min chokladbollskladdkaka består alltså först och främst av två komponenter – själva kladdkakan och så en hel drös med smarriga chokladbollar. När det kommer till chokladbollarna har jag utgått från ett gammalt hederligt recept (från mig själv) som jag tycker är superlikt “vanliga” bortsett från att jag använder N!CK’S Use Like Sugar istället för det vita, raffinerade sockret. Havregryn, som receptet innehåller, är naturligt glutenfritt men om man är glutenallergiker ska ren havre användas (som inte heller kan hålla spår av gluten). Kladdkakan får sin härligt kletiga och kladdiga konsistens av smält choklad utan tillsatt socker från N!CK’S. Oftast använder jag den mörka varianten i kladdkakor, men även ljus går fint om så önskas. Om ljus används kan mängden sockerersättning också minskas, eftersom ljus choklad såklart är mer söt än mörk.
 
För att få bollarna att fästa på kakan brer jag ett lager smält choklad på kladdkakan (med en skvätt grädde) vilket inte bara är funktionellt utan också extra gott! För den som vill så ringlas lite smält choklad över den färdiga kakan. 
 
 
 
Chokladbollskladdkaka - Baka Sockerfritt

  

Chokladbollskladdkaka – ca 8 till 10 bitar 

Chokladbollar:
120 gram smör
5 dl havregryn
1 – 1 1/3 dl N!CK’S Use Like Sugar
3 msk kakao/N!CK’S Chocodrink
3 msk kaffe (alt. vatten)
några droppar N!CK’S stevia drops vanilj
riven kokos att rulla i

Kladdkaka:
3 ägg
150 gram N!CK’S dark chocolate
100 gram smör
2/3 dl N!CK’S Use Like Sugar
½ dl vispgrädde
1 ½ msk kaffe
några droppar N!CK’S stevia drops vanilj
ev. ett par msk kakao eller N!CK’S Chocodrink efter smak

Chokladfyllning:
75 gram N!CK’S chocolate (dark eller milk efter smak)
2 msk grädde 

Chokladbollar
Lägg alla ingredienser i en bunke (smöret i mindre bitar). Blanda ihop med en elvisp. Gör bollar utav chokladbollsdegen och rulla i riven kokos. Förvara i kylskåp.

Kladdkaka 
Sätt ugnen på 175 grader. Värm smör och bitar av choklad i mikron (30 sekunder, rör om och 30 sekunder till), och rör till en slät konsistens. Rör ner övriga ingredienser. Spänn fast en bit bakplåtspapper i botten av en 20 cm springform. Smörj botten och kanter, ”mjöla” med exempelvis mandelmjöl och fördela i smeten. Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter. Kladdkakan ska fortfarande vara kladdig när den tas ut. Låt svalna.

Chokladfyllning
Smält choklad tillsammans med grädde (jag använde N!CK’S milk chocolate) och fördela över kladdkakan. Innan chokladen hårdnat läggs chokladbollarna ovanpå. Om önskas ringlas extra smält choklad över!

Obs: om du använder en 24-cm springform (eller större) glöm inte att öka receptet!

 

 
Chokladbollskladdkaka - Baka Sockerfritt
 
Chokladbollskladdkaka - Baka Sockerfritt
 
Chokladbollskladdkaka - Baka Sockerfritt
 
Chokladbollskladdkaka - Baka Sockerfritt