Chokladdoppade skumrutor, utan tillsatt socker
Kommer ni ihåg mina Skumkokosrutor? Här har jag gjort en liknande variant – men doppat i smält choklad. Hur fräsigt? Konsistensen på det fasta.. Läs mer


Kommer ni ihåg mina Skumkokosrutor? Här har jag gjort en liknande variant – men doppat i smält choklad. Hur fräsigt? Konsistensen på det fasta “skummiga” kommer från äggvita och gelatin och är inte alls krångligt att få till. Det påminner om Mums-Mums (fast utan rånbotten) eller skumraketer! Basen skärs upp i bitar och doppas i choklad. Och sedan kan man ju också toppa med riven kokos eller hackad choklad – det blir extra fint tycker jag!
Skumrutorna är ganska lätta/ej mastiga vilket kan vara skönt under varma sommardagar. Perfekt till helgens bakning!

Chokladdoppade skumrutor – 10 bitar
2 äggvitor
2 gelatinplattor
1 ½ msk sockerersättning
2 msk kokande vatten
1 ½ msk riven kokos
1 krm vaniljpulver
Dekoration:
ca 100 gram choklad, utan tillsatt socker
ev. lite kokosolja
riven kokos/hackad choklad
Vispa äggvitorna med sötning med elvisp till en fast konsistens. Blanda i vaniljpulver och kokos. Lägg gelatinplattorna i kallt vatten i ca fem minuter. Krama ur vattnet och häll över 2 msk kokande vatten. Häll detta över äggblandningen medan du vispar med elvisp. Klä en passande form med aluminiumfolie eller bakplåtspapper och fördela i massan. Låt stå i kylskåp för att stelna i minst ett par timmar. Skär därefter i bitar.
Dekoration
Smält choklad försiktigt, gärna med en klick olja för att få den mer lätthanterlig. Doppa skumrutorna försiktigt i chokladen och lägg på en plan yta (tallrik/plåt) med bakplåtspapper. Toppa gärna med riven kokos och/eller choklad. Förvara i kylskåp.


