Chokladkola
Göra kolor kan man såklart göra året runt. Man kanske, kanske är det ändå så att det bakas lite extra mycket kola under höstterminen. Ett av mina recept är på.. Läs mer


Göra kolor kan man såklart göra året runt. Man kanske, kanske är det ändå så att det bakas lite extra mycket kola under höstterminen. Ett av mina recept är på chokladkola – sååå gott! Den som tycker om när salt bryter mot det söta kan toppa chokladkolorna med en gnutta flingsalt. Kola är inte speciellt krångligt alls att göra. Det som tar lite tid är själva sjudandet/väntan tills smeten blir riktigt tjock och trögflytande.
Tips: slå in varje kola i en liten bit bakplåtspapper, och knyt gärna ett snöre kring respektive ände. Det blir en finfin present!
Chokladkola, utan tillsatt socker – ca 10 stycken
40 gram smör
1 ½ dl visgrädde
1 dl fibersirap clear
2-3 tsk kakao
Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Sjud under i ca 50 minuter eller något mer, rör om då och då. Smeten ska vara tjock och trögflytande. Klä en liten form med bakplåtspapper och häll i kolan. Låt stelna i kylskåp under ett par timmar. Skär i bitar av önskad storlek. Förvara i kylskåp.
