Hoppa till innehåll

Chokladsemlor

Har ni ännu ätit några semlor? Nu är det nämligen inte lång tid kvar tills semeldagen/fettisdagen infinner sig den 17 februari. Jag har denna gång slagit på stort och gjort chokladsemlor!.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt

Har ni ännu ätit några semlor? Nu är det nämligen inte lång tid kvar tills semeldagen/fettisdagen infinner sig den 17 februari. Jag har denna gång slagit på stort och gjort chokladsemlor! Vill du smaksätter du grädden med lite kakao, men det är en smaksak. Jag brukar inte gilla vanliga semlor, då jag tycker de består av mest bullbröd. Därför är det perfekt att jag kan anpassa mina egna semlor utifrån hur jag vil ha dom! Exempelvis små med mycket fyllning och grädde.  

 
 
Chokladsemlor - Baka Sockerfritt
 

Chokladsemlor – 3 stycken

Semelsmet:
15 gram smör

1 msk grädde
1 ägg
½ dl mandelmjöl
2 msk pofiber
1 tsk fiberhusk
1 msk hasselnötsmjöl
1- 1 ½ msk sötströ
1 tsk kakao
½ krm vaniljpulver
2/3 tsk bakpulver

Mandelmassa:
½ dl mandelmjöl

1 msk äggvita
2/3 msk sötströ 
1-2 droppar bittermandelarom
½ krm vaniljpulver

Gräddfyllning:
½ – 2/3 dl vispgrädde

ev. 1 tsk kakao
ev. 1-2 tsk sötströ

Semelsmet
Sätt ugnen på 150 grader. Smält smöret. Vispa ägget pösigt och rör ner övriga ingredienser. Låt stå i ca 10 minuter. Forma tre runda bullar utav degen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 16 minuter.

Mandelmassa
Blanda ingredienserna noga. Skär av toppen av muffinsen och gör gropar i bottendelen (alternativt gör en grop direkt i muffinsen). Lägg inkråmet bland mandelmassefyllningen och blanda. Fördela mandelfyllningen i groparna.

Gräddfyllning
Vispa grädden. Tilsätt kakao och sötning om detta önskas. Klicka ut/spritsa grädden på mandelmassan. Lägg på locket och pudra gärna på florsötning!

Chokladsemlor - Baka Sockerfritt