Hoppa till innehåll
Open navigation

Falsk sockerkaka med brynt smör

        Jag fick en så härlig idé om att baka med brynt Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Falsk sockerkaka med brynt smör - Baka Sockerfritt 
 
 
 
Jag fick en så härlig idé om att baka med brynt smör. Jag älskar brynt smör! Den kolasmaken som den ger är så god i alla möjliga sorters bakverk, godisar och glassar.

Jag gjorde därför i veckan en variant på “sockerkaka”, fast utan tillsatt socker då såklart, där jag brynt smöret i istället för att bara smälta på vanligt vis (bryna är att man låter smöret få sjuda ett tag, ca 10 minuter, tills det börjar bli brunt i botten/bildas bruna prickar i och därmed får en annan smak som påminner om karamell). Det passade mycket bra i och blev hur gott som helst! Grundreceptet tog jag från min Sandkaka, men gjorde om det så att det helt enkelt blev en falsk sockerkaka med brynt smör!

 
 
Falsk sockerkaka med brynt smör - Baka Sockerfritt
 
 

Falsk sockerkaka med brynt smör – ca 8 skivor

3 ägg
125 gram smör, rumsvarmt
1 ½ dl sockerersättning (Use Like Sugar)
1 ½ dl potatismjöl
1 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver

Sätt ugnen på 170 grader. Bryn smöret tills det har fått en ljusbrun färg och en nötaktig doft och låt därefter svalna. Vispa ägg och sockerersättning pösigt. Blanda resterande torra ingredienser med varandra. Blanda samman brynt smör, torra ingredienser och äggvispet försiktigt. Häll smeten i en brödform klädd med bakplåtspapper, ca 1.5 liter. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter, känn med en sticka då konsistensen ska vara nästan helt fast (kan få vara pyttelite kladdig när den tas ut för extra saftighet). Låt svalna. Förvara gärna i kyl, men låt stå i rumstemperatur ett par timmar innan servering! Äts som den är eller serveras med grädde.

 
 
Falsk sockerkaka med brynt smör - Baka Sockerfritt
 
Falsk sockerkaka med brynt smör - Baka Sockerfritt
 
Falsk sockerkaka med brynt smör - Baka Sockerfritt