Hoppa till innehåll

Favvokakan – Päron- och kanelkaka

Igår var det födelsedagsfika för mamma som fyllt år tidgare under veckan. Givetvis bjöd jag på lite olika godbitar! Varje gång mamma har fyllt år under de senaste åren har hon önskat sig.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt

Igår var det födelsedagsfika för mamma som fyllt år tidgare under veckan. Givetvis bjöd jag på lite olika godbitar! Varje gång mamma har fyllt år under de senaste åren har hon önskat sig min älskade Päron- och kanelkaka. Det är en storfavorit inom familjen som alltid går hem och blir omtyckt. Och fyller man år, ska man såklart få den kaka som önskas! Den här kakan är underbart saftig, och smakar av kanel vilket passar mycket bra ihop med päronbitarna som fått sjuda i grädde. Denna gång toppade jag det hela med extra mycket vispgrädde (kanske 3-4 dl ovispad). Förutom en päron- och kanelkaka bjöd jag på chokladtryfflar, samt en mindre hälsosam chokladkaka med chokladganache. 

 
Idag blir det bakning och matlagning som står på schemat. I eftermiddag ska jag fika med en vän. Jag älskar att fika! Artur har varit borta sedan i fredags, men kommer hem ikväll. Det har faktiskt kännts lite tomt här hemma!
 
 
 
Päron- och kanelkaka

230 gram päron (ca 2 päron)
1 msk vispgrädde
125 gram smör
3 ägg
2 dl mandelmjöl
½ dl hasselnötsmjöl
3 msk kokosmjöl
½ dl riven kokos
ca 1 ½ dl sötströ
2 tsk bakpulver
1 ½ tsk kanel
½ tsk vaniljpulver

Gräddtopping:
2 dl vispgrädde
½ msk sötströ
1 ½ krm vaniljpulver
eventuellt 1 äggula

  
Kaka
Skär päronen i mindre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med 1 msk vatten och 1 msk vispgrädde. Sjud i ca 10 minuter under omrörning tills det mesta av vätskan avdunstat. Smält smöret och vispa äggen pösigt med elvisp. Blanda alla torra ingredienser till kakan och tillsätt det smälta smöret. Rör ner päronbitarna och till sist de vispade äggen. Smöra och bröa en 24 centimeters springform med mandelmjöl och häll i päronsmeten. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 22-25 minuter.
 
Gräddtopping
Vispa grädden fluffig med elvisp. Tillsätt sötning, vaniljpulver  och eventuellt äggulan (äggulan gör kakan krämigare) och fortsätt vispa till en tjock konsistens. När kanel- och päronkakan svalnat brer eller spritsar du på gräddtoppingen ovanpå kakan.
 
 
Favvokakan - Päron- och kanelkaka - Baka Sockerfritt
 
Favvokakan - Päron- och kanelkaka - Baka Sockerfritt
 
Favvokakan - Päron- och kanelkaka - Baka Sockerfritt