Hoppa till innehåll

Fina Schackrutor

Schackrutor är en riktig klassisk småkaka, men jag gör gärna den skillnaden att jag bakar dom hälsosamma! Varför baka med socker när man kan baka utan? De här kakorna bli mycket goda och är.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt

Schackrutor är en riktig klassisk småkaka, men jag gör gärna den skillnaden att jag bakar dom hälsosamma! Varför baka med socker när man kan baka utan? De här kakorna bli mycket goda och är dessutom rätt snygga med sina två färger. Grunddegen är lättgjord med en bas av mandelmjöl, och denna har jag delat upp i två delar och smaksatt hälften med kakao. Som vanligt rekommenderar jag att degen ska vara välarbetad (så att den är mjuk och inte smulig), gör inte kakorna för platta då de lätt kan gå sönder och vänta med att röra på dom efter gräddningen tills de svalnat helt! Denna småkaka är sötad med sukrin (lika sött som socker) och är dessutom en fin kaka att packa in i en liten presentpåse (gärna celofan) och ge bort. Kanske till morsdag?


Hela lilla familjen var förresten på BVC i tisdags och den lille är inte så liten längre med sina fem kilo (en liten rolig historia var att vågen visade 4997 gram först under en halv sekund tills Artur pekade på den och bestämt sa “Nej”. Då gick den helt plötsligt upp till 5000 gram!). Läkarundersökningen visade att allt var normalt och han fick även sin första vaccinering (i drickform). 
 
 
Fina Schackrutor - Baka Sockerfritt
 
 

Schackrutor med sukrin – 14 stycken

50 gram rumsvarmt smör 
2 dl mandelmjöl
3 msk pofiber
ca 1 msk sukrin
1 krm vaniljpulver
2 tsk kakao

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla ingredienser förutom kakao noga med varandra till en välarbetad deg. Dela dagen i två delar. Blanda den ena med kakao. Rulla ut degen i fyra lika stora längder. Lägg en ljus bredvid en mörk i två lager, och tryck åt. Skär skivor av längden och fördela på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Låt kakorna kallna innan de rörs (annars går de sönder).

 
Fina Schackrutor - Baka Sockerfritt