Hoppa till innehåll
Open navigation

Fota snyggt! – Matfotografering

Jag får rätt ofta höra att jag har fina foton på min hemsida. Det gör mig så glad, speciellt med tanke på att jag inte har någon utbildning alls inom fotografering (undtantaget en webkurs.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt

Jag får rätt ofta höra att jag har fina foton på min hemsida. Det gör mig så glad, speciellt med tanke på att jag inte har någon utbildning alls inom fotografering (undtantaget en webkurs för hundra år sedan på någon timme). Istället har jag lärt mig efter hand. Ni skulle ha sett mina fotografier när jag började att blogga våren för tre år sedan. Ni skulle ha blivit förskräckta…

 
 
Jag är inte alls bra på kamerafunktioner. Men här kommer mina amatörmässiga tips för er som också är hobbyfotografer!

 
– Det jag gör är att ofta öka iso-värdet för att få in mer ljus i bilden. Jag tycker det är fint med ljusa bilder och enligt mig ser de ofta mer professionella ut då.

– För att fortsätta i samma anda som i punkten ovan, är bra ljus verkligen A och O i detta sammanhang. Jag fotar i dagsljus nära ett fönster (eller utomhus). Jag har inga verktyg för att få det ljust, utan förlitar mig på det naturliga ljuset från solen. Att ha en vit bakgrund är även ett tips för att få fram ljuset i bilden (en vit duk exempelvis). 

– Jag går på less is more när jag fotograferar bakverk. Det är jättefint med mycket i bakgrunden, men det är också svårare att få det att se snyggt ut! Därför har jag en enkel bakgrund med eventuellt några “accessoarer” i bakgrunden (kanske jordnötter om jag har gjot jordnötssmör eller chokladbitar om det handlar om en chokladkaka). 

– När jag fotar så går jag nära huvudobjektet. Anledningen är densamma som i punkten ovan, det vill säga att det är enklare att få det stilrent.

– Jag vill ha färg i min bild. Toppa kakan med färgglada bär, lägg ut färgglada sugrör på sidan av bakverket etc!

– Något som ger en lockande bild är att få bilden “levande” och ge den känsla. Ringla över smält choklad över kakan så att man riktigt kan se hur chokladen rinner och droppar!

– Sist men inte mist redigerar jag bilderna lite lätt. Exempelvis beskär jag bilder vid behov, ljusar upp, ger mer färg eller mer djup till bilden. För detta finns flertalet gratisprogram. Själv använder jag Pixlr.
 
 
Fota snyggt! - Matfotografering - Baka Sockerfritt
 
En ljus bild med en enkel bakgrund (allt står på en silvrig plåt och i bakgrunden ser ni en liggande vit mugg). Jag har använt mig utav en tesked för att få bilden levande – man riktigt ser hur underbart kladdig denna mugcake är! Dessutom är fatet muggen står på lite blå, vilket ger färg till fotografiet. 
 
 
 
Fota snyggt! - Matfotografering - Baka Sockerfritt
 
Här har jag fouserat på att ge kakan en intensiv blå färg vilket ögat uppskattar (får jag hoppas). Jag har dekorerat med blåbär, vilket är en ingrediens som är förknippad till kakan. En liten prydnadssak i metall ligger i bakgrunden för att ge djup till bilden.