Hoppa till innehåll

Fräsch päronkaka med blåbär

Efter nyår är det många som ger sig själv löften om att äta hälsosammare, och personligen är jag sugen på att äta fräscht efter alla dessa “ätarhögtider”. Då passar denna.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Efter nyår är det många som ger sig själv löften om att äta hälsosammare, och personligen är jag sugen på att äta fräscht efter alla dessa “ätarhögtider”. Då passar denna päronkaka med blåbär perfekt! Den innehåller inget matfett, utan istället en tjock yoghurt. Jag använde turkisk yoghurt, men det fungerar även bra med exempelvis skyr (som jag har använt i en liknande hallonkaka). Kakan blev riktigt saftig (bär och frukt i kakan har en tendens att bidra med detta) och fick av mig ett högt betyg (ingen annan hann smaka den innan den var slut…).
 
 
 
Fräsch päronkaka med blåbär - Baka Sockerfritt
 
 
 

Päronkaka med blåbär

40 gram blåbär 
40 gram päron 
1 ägg
½ dl mandelmjöl
3 msk tjock yoghurt
1 ½ msk sötströ
1 msk kokosmjöl
1 msk riven kokos
½ tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
ca 2 droppar bittermandelarom (efter smak)

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg med elvisp och droppa i ett par droppar bittermandelarom. Blanda samman alla torra ingredienser och rör därefter ner yoghurten. Rör även ner det uppvispade ägget. Vänd försiktigt ner bären i smeten. Häll smeten i en smord och mjölad 12-cm springform. Skala päron och skär i mindre bitar, fördela det över kakan och tryck ner dessa. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter. Låt svalna.

 
 
 
Fräsch päronkaka med blåbär - Baka Sockerfritt
 
Fräsch päronkaka med blåbär - Baka Sockerfritt