Hoppa till innehåll

Frukostfrallor utan gluten

    Sponsrat inlägg tillsammans med Lailas Mjölmix   Åh, vad härligt det ska bli med alla härliga sommarfrukostar, känner ni också det? Och tänk, nu börjar ju också.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Frukostfrallor utan gluten - Baka Sockerfritt
 
 
Sponsrat inlägg tillsammans med Lailas Mjölmix

 
Åh, vad härligt det ska bli med alla härliga sommarfrukostar, känner ni också det? Och tänk, nu börjar ju också semestertiderna (för de flesta) vara inom räckhåll! Jag lyxar gärna till mina frukostar när jag känner att det är lite extra speciella dagar. Vi måste ju passa på att njuta så mycket vi kan! Och att bjuda på hembakade frukostfrallor, det är njut det.
 
Dessa frallor är gjorda utan gluten och med en bas av Lailas blåa mjölmix. Mjölmixen är helt ljuvlig att baka bland annat bröd och bullar med, då det binder väldigt bra och ger ett luftigt och saftigt resultat. Förutom att vara glutenfri är mjölmixen också fri från ägg och mjölk – och det finns även en majsbaserad variant (dessa köpes i vanliga mataffärer).
 
I brödet har jag tillsatt solrosfrön (frön är ju så gott i bröd – tycker jag själv i alla fall) och efter att jag penslat varje bröd strör jag på vallmofrön. Det blir så fint! Och eftersom jäst behöver gluten eller sockerarter för att jobba, har jag tillsatt lite, lite honung i degen. Detta kommer dock att “ätas upp” av jästen.
 
Hur äter jag mina frallor? Med massor av smör och ost! Och med fördel i sommarsolen. Perfekt att fira in Sveriges nationaldag på söndag med!
 
 
Frukostfrallor utan gluten - Baka Sockerfritt
 


Frukostfrallor
 – 12 till 14 stycken

1 blå jäst för matbröd
50 gram smör
ca 10 dl Lailas mjölmix, blå
3 dl mjölk
2 dl tjock yoghurt
1,5 msk honung
2 tsk salt
1 dl solrosfrö
1 ägg
vallmofrön

Smält smör i en kastrull, ta bort från plattan och häll i mjölk och låt bli fingervarmt/37 grader. Smula jästen i en bunke, häll vätskan ovanpå och rör runt tills allt blandats. Rör i honung och salt, och därefter yoghurt och mjölmix. Arbeta ihop allt med exempelvis degkrokar. Degen ska börja bli smidig och släppa från kanterna en aning – men fortfarande vara rätt kladdig. När den jäser kommer degen bli mer fast, och det går bra att tillsätta mer mjöl efteråt om det skulle behövas (istället för tvärtom då frallorna blir torra). Rör till sist ner solrosfrön och låt degen stå övertäckt i minst 30 min för att jäsa. 

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda en kort stund. Forma runda frallor av degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 30 min övertäckt. 

Om frallorna blivit lite platta i sin from och man ”buffa” upp dom. Sätt ugnen på 220 grader. Vispa upp ett ägg och pensla bullarna med detta och strö på vallmofrö. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter tills frallorna får färg och är genomgräddade. 

Frukostfrallor utan gluten - Baka Sockerfritt
 
Frukostfrallor utan gluten - Baka Sockerfritt
 
Frukostfrallor utan gluten - Baka Sockerfritt
 
Frukostfrallor utan gluten - Baka Sockerfritt
 
Frukostfrallor utan gluten - Baka Sockerfritt