Hoppa till innehåll

Glass med lakrits och brynt smör

En favoritglass i repris är just vad detta inlägg kommer att handla om – min krämiga lakritsglass med brynt Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt

En favoritglass i repris är just vad detta inlägg kommer att handla om – min krämiga lakritsglass med brynt smör. Så. Himla. God. Jag är liksom överraskad själv. Tricket är brynt smör. Det är tydligen fullkomligt ljuvligt i glass! Dessutom gör jag glassen på grädde som jag vispar och därmed gör konsistensen extra krämig. 

Jag har den lite mindre mängden lakrits i receptet, men lakritsälskaren är givetvis fri att ösa på! Kör lakritsextrakt efter smak (provsmaka). Den som vill toppar dessutom lakritsglassen med färska hallon!
 
Jag får ofta frågan om det går att skippa glassmaskinen gällande glass där jag använt glassmaskin i mina recept. Jag tycker att konsistensen blir krämigare med glassmaskin, och ofta har jag personligen inte testat en specifik glass både med och utan maskin. Dock tror jag det fungerar helt okej om man fryser in glassen och under de första cirka fyra timmarna då och då rör runt i den! 
 
 
 
 

Glass med lakrits och brynt smör - Baka Sockerfritt
 
 
 
 
 
Glass med lakrits och brynt smör – 4 kulor
 

2 äggulor
60 gram smör
3 dl vispgrädde
2 msk sötströ
1½ – 3 krm lakritsextrakt (efter smak)
ev. 1 krm vaniljpulver

 
 
Bryn smöret (det vill säga lägg smör i en kastrull och låt sjuda på ganska låg värme i ca 10 till 15 minuter tills smöret börjar få en brun färg). Blanda äggula tillsammans med sötning (går bra med en annan liknande sötning) med en elvisp. Tillsätt smöret försiktigt i äggvispet medan du hela tiden vispar med elvispen. Häll i lakritsextrakt, eventuell vanilj och grädde sakta under fortsatt vispning. Fortsätt vispa tills konsistensen har blivit lite fluffig. Häll snabbt i en glassmaskin och fortsätt enligt glassmaskinens beskrivning. Lägg därefter gärna glassen i frysen för att hårdna. Ska glassen ätas senare är det bra att ta fram glassen en stund innan servering, då den blir hård i frysen.
 
 
 
 
 
Glass med lakrits och brynt smör - Baka Sockerfritt
 
Glass med lakrits och brynt smör - Baka Sockerfritt