Hoppa till innehåll

Glutenfri äppelkaka utan tillsatt socker

          Jag tycker att äppelkakor passar hela året runt – det är en klassisker som aldrig blir gammal (eller ja, kakan i sig kan ju förstås bli gammal…)... Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Glutenfri äppelkaka utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
 
 
 
 
Jag tycker att äppelkakor passar hela året runt – det är en klassisker som aldrig blir gammal (eller ja, kakan i sig kan ju förstås bli gammal…). För den som är ute efter en glutenfri äppelkaka utan tillsatt socker är det här receptet så bra! Äppelkakan har en mild mazarinsmak och konsistensen är saftig. Dessutom har jag penslat äppelkakan med smält smör, kanel och lite extra sötning – det ger en fin färg och blir lite extra gott! Äppelkakan serveras med fördel med en klick grädde gärna något sötad och smaksatt med vanilj. 

  

Glutenfri äppelkaka utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt
 
 
 
 

Glutenfri äppelkaka utan tillsatt socker

2 ägg
1 litet äpple
35 gram smör
1 ½ dl mandelmjöl
3 msk havremjöl
3 msk rismjöl
2 msk sockerersättning
1 tsk bakpulver
ca 1 krm vanilj
ca 4 droppar bittermandelarom

Valfri pensling:
10 gram smör
½ tsk sockerersättning
1 krm kanel

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Vispa ägg, bittermandelarom och sötning pösigt med elvisp. Blanda alla torra ingredienser och rör tillsammans med smör ner detta i äggvispet. Klä en liten brödform (ca 8X18) med bakplåtspapper och fördela i smeten. Skär ett litet äpple i tunna klyftor och tryck ned på kakan. 

Valfritt: Smält smör och blanda med kanel och extra sötning. Pensla ovanpå den ogräddade kakan.

Grädda kakan mitt i ugnen i ca 18 minuter. Den får gärna vara lite kladdig i mitten för att bli extra saftig. Servera gärna med grädde som smaksatts med vanilj.

 
 
 
 
 
Glutenfri äppelkaka utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt