Glutenfri blåbärssmulpaj (utan tillsatt socker)
I förrgår visade jag er en härlig rabarersmulpaj, och idag fortsätter jag på smulpajstemat men byter ut rabarber mot Läs mer

I förrgår visade jag er en härlig rabarersmulpaj, och idag fortsätter jag på smulpajstemat men byter ut rabarber mot blåbär! Vilken dröm! Smulpaj måste vara den ultimata fikan. Så enkelt, gott och man får massa fräscha bär/frukt/grönsaker på köpet. Mitt tips till helgen är att baka denna, eller min rabarbersmulpaj. Göré bara! Givetvis går det bra att öka mängden ingredienser och använda en större form.
Smuldegen har jag smaksatt med lite kanel, vilket passar fint till blåbären. Jag använde frysta blåbär som fått tina (självklart går det bra att använda färska). Blåbären sötar jag lite med sötströ, och blandar även med lite kokosmjöl då det annars lätt kan bildas vätska i botten. Detta är inget måste så klart, men något som jag tycker är bra att göra. Servera gärna pajen med en klick grädde!

Blåbärssmulpaj – 2 portioner
Smuldeg
25 gram smör
1 dl mandelmjöl
½ dl riven kokos
1 – 1 ½ msk sötströ
½ tsk kanel
Blåbär
100 gram blåbär
1 tsk sötströ
½ msk kokosmjöl/1 msk mandelmjöl
Smuldeg
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt smör och blanda till en deg.
Blåbär
Blanda blåbär (tina om frysta) med sötströ och kokosmjöl. Häll båbären i en 14-cm pajform. Smula över smuldegen. Grädda mitt i ugnen i ca 18 minuter tills pajen fått färg.


