Hoppa till innehåll

Glutenfri “falsk sockerkaka” – utan tillsatt socker

Här ser ni en favoriter i repris – en “falska sockerkaka” (det vill säga en sockerkaka utan tillsatt socker). Känns som om receptet passar extra bra nu när värmen börjar.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Här ser ni en favoriter i repris – en “falska sockerkaka” (det vill säga en sockerkaka utan tillsatt socker). Känns som om receptet passar extra bra nu när värmen börjar komma till oss!
 
I detta recept har jag använt äppel- och päronpuré i smeten, vilket bidrar med lite sötma och saftighet. Jag hittade det i barnmatsavdelningen, men det går också bra att använda sig av äppel/päronmos. Äppelmos finns att hitta utan tillsatt socker i mataffären (det är förstås superlätt att göra eget också). Jag kan dessutom tipsa om att blanda ner valfria bär i smeten.
 
För att göra kakan i en 1,5 liters brödform, rekommenerar jag att 50-100% öka antalet ingredienser och förlänga gräddningstiden något (säg 5-10 minuter, men känn med en sticka!).
 
 
 
 
Glutenfri "falsk sockerkaka" - utan tillsatt socker 5
  
 
 
 

Glutenfri falsk sockerkaka

2 ägg
1 ½ dl mandelmjöl
1 dl fruktpuré päron och/eller äpple
½ dl rismjöl
2 msk kokosmjöl
2 msk sötningsströ
½ tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggen pösigt med elvisp. Rör ner resterande ingredienser. Klä en liten brödform (ca 8X18 cm) med aluminiumfolie/bakplåtspapper och fördela i smeten. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter.

 
 
 
 
Glutenfri "falsk sockerkaka" - utan tillsatt socker 7