Glutenfri “falsk sockerkaka” – utan tillsatt socker
Här ser ni en favoriter i repris – en “falska sockerkaka” (det vill säga en sockerkaka utan tillsatt socker). Känns som om receptet passar extra bra nu när värmen börjar.. Läs mer

Här ser ni en favoriter i repris – en “falska sockerkaka” (det vill säga en sockerkaka utan tillsatt socker). Känns som om receptet passar extra bra nu när värmen börjar komma till oss!
I detta recept har jag använt äppel- och päronpuré i smeten, vilket bidrar med lite sötma och saftighet. Jag hittade det i barnmatsavdelningen, men det går också bra att använda sig av äppel/päronmos. Äppelmos finns att hitta utan tillsatt socker i mataffären (det är förstås superlätt att göra eget också). Jag kan dessutom tipsa om att blanda ner valfria bär i smeten.
För att göra kakan i en 1,5 liters brödform, rekommenerar jag att 50-100% öka antalet ingredienser och förlänga gräddningstiden något (säg 5-10 minuter, men känn med en sticka!).

Glutenfri falsk sockerkaka
2 ägg
1 ½ dl mandelmjöl
1 dl fruktpuré päron och/eller äpple
½ dl rismjöl
2 msk kokosmjöl
2 msk sötningsströ
½ tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggen pösigt med elvisp. Rör ner resterande ingredienser. Klä en liten brödform (ca 8X18 cm) med aluminiumfolie/bakplåtspapper och fördela i smeten. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter.
