Hoppa till innehåll

Glutenfri Pizza Bianco

  Sponsrat samarbete med Lailas Mjölmix     Ska man äta pizza, är det inte godast att göra en egen och äta den helt färsk och varm från ugnen? Det tycker jag i alla fall! Eller.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Glutenfri Pizza Bianco - Baka Sockerfritt
 

Sponsrat samarbete med Lailas Mjölmix
 
 
Ska man äta pizza, är det inte godast att göra en egen och äta den helt färsk och varm från ugnen? Det tycker jag i alla fall! Eller om jag ska vara helt ärlig inser jag det först nu, eftersom jag aldrig själv gjort helt egenbakad pizza tidigare. Och det var överraskande enkelt att göra!
Min pizza gjorde jag såklart glutenfri och här använde jag i huvudsak Lailas blå glutenfria mjölmix. Den är verkligen perfekt om man ska göra smidiga degar – och pizzadegen var både lätt att knåda och kavla! Mjölmixen är fri från mjölk och ägg, och det finns även en variant som är majsbaserad. För att pizzadegen ska kunna jäsa är det 1 msk honung i degen. Jag har efterforskat lite och hittat informationen om att jästen så att säga “äter upp” honungen och att dess sockerarter inte finns kvar längre när degen jäst klart.

Jag gör min pizza på ett superlyxigt vis med västerbottenost, crème fraiche, löjrom, rödlök och dill. Åh, jag älskar den kombinationen! Det här blir en rätt som passar väldigt fint till exempelvis buffébordet, som aptitretare eller förrätt. Enjoy!

 

Glutenfri Pizza Bianco - Baka Sockerfritt
 

 

Pizza Bianco med västerbottenost och löjrom  2 pizzor

Pizzadeg:
25 g jäst (för matbröd)
4 dl Lailas blå mjölmix
ca 2 ½ dl vatten (värmt till ljummet)
2 msk olivolja
1 msk fiberhusk (eller dylikt)
1 msk honung
0,5 tsk salt 

Osttopping:
2 ½ dl crème fraiche
2 ½ dl västerbottenost, riven
ca 2 msk olivolja
salt och peppar

Topping:
80 gram löjrom
½ liten rödlök
ca 1 dl crème fraiche 
några dillkvistar
ev. ½ dl västerbottenost, riven
ev. ett par tunna skivor citron

Pizzadeg
Smula jästen i en bunke och tillsätt 2 dl ljummet vatten och rör ut. Blanda även i olja, fiberhusk, honung och salt. Rör sist ner mjölmixen och blanda antingen med händerna eller med degkrokar. Tillsätt mer vatten om degen blir för tjock (ca ½ dl). Låt jäsa övertäckt i 30 minuter. Ta upp degen på ett lätt mjölat bord och knåda. Är degen för klibbig kan man knåda in lite extra mjölmix. Kavla ut degen tunt till två pizzor och lägg på varsin plåt med bakplåtspapper.

Osttopping
Sätt ugnen på 225 grader. Rör ihop crème fraiche, riven ost och salt efter smak. Bred ut på pizzorna. Peppra lätt och ringla över olja. Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter. Efter halva tiden ställer jag pizzan i nedre delen av ugnen för att den inte ska ta för mycket färg.

Topping
Strö eventuellt över lite extra västerbottenost. Fördela över crème fraiche i klickar, löjrom, rödlök, dill och små bitar av citronskivor. Klipp i bitar och ät genast!

 
 
Glutenfri Pizza Bianco - Baka Sockerfritt
 
Glutenfri Pizza Bianco - Baka Sockerfritt
 
Glutenfri Pizza Bianco - Baka Sockerfritt
 
Glutenfri Pizza Bianco - Baka Sockerfritt
 
Glutenfri Pizza Bianco - Baka Sockerfritt
 
Glutenfri Pizza Bianco - Baka Sockerfritt
 
Glutenfri Pizza Bianco - Baka Sockerfritt
 
Glutenfri Pizza Bianco - Baka Sockerfritt