Jag har under de senaste dagarna fått ett så stort sug på saffran! Det känns som en passande krydda och smaksättning nu när hösten är här och temperaturen faller. Nu tror jag att det kommer att bakas mycket med saffran här hemma, i alla fall fram til jul!
För att stilla mitt saffranssug gjorde jag en saffranskaka med banan. Saftig och god! Jag använde en liten brödform, men det går även bra med en 12-cm springform (eventuellt kan gräddningstiden då behöva kortas ner). Jag tycker om när det smakar mycket saffran, så jag använde ett helt paket (0,5 gram), men det passar även bra med en något mindre mängd.
Har ni börjat baka med saffran?
Saffranskaka med banan
1 ägg
½ banan, 60 gram
1 dl mandelmjöl
2 msk hasselnötsmjöl
1 msk kokosmjöl
1 msk sötströ
1 msk olja
½ tsk bakpulver
½- 1 påse saffran
Sätt ugnen på 175 grader. Mixa samman ägg och banan med en stavmixer. Rör ner resterande ingredienser. Klä en liten brödform (ca 7X15 cm) med aluminiumfole, eller mjöla en 12-cm springform och fördela i smeten. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.