Hoppa till innehåll

Glutenfria kanelbullar till kanelbullens dag (utan tillsatt socker)

Kanelbullens dag närnar sig med stormsteg! Dagen infaller sig (som varje år) den 4 oktober vilket innebär att det bara är drygt en vecka dit. Det är inte så ofta jag bakar kanelbullar, men till.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt

Kanelbullens dag närnar sig med stormsteg! Dagen infaller sig (som varje år) den 4 oktober vilket innebär att det bara är drygt en vecka dit. Det är inte så ofta jag bakar kanelbullar, men till kanelbullens dag är det närmast ett måste! Och det är ju himlans gott också. 

I detta inlägg finner ni ett recept på glutenfria kanelbullar som givetvis också är utan tillsatt socker. Bullarna innehåller bland annat bovete, vilket binder ihop degen. Jag har tillsatt en matsked honung i degen för att det ska hjälpa till jäsningsprocessen. Istället för pärlsocker strör jag över riven kokos över mina kanelbullar, men det går givetvis bra att strö över vad helst man önskar (hackade nötter är toppen det med).

Godast är att servera kanelbullarna rumstempererade! Om de ska hålla sig någon vecka är det bäst att förvara dom i kylskåp, men ta då fram dom någon timme innan de ska ätas.


 

Glutenfria kanelbullar till kanelbullens dag (utan tillsatt socker) - Baka Sockerfritt

 

Kanelbullar med mandel och bovete – 15 stycken

Bullar:
2 ägg
50 gram smör
20 gram jäst, för matbröd (nästan ett halvt paket)
1 1/3 dl bovetemjöl
1 1/3 dl mandelmjöl
1 dl mjölk
½ dl kokosmjöl
ca 3 msk sötningsströ
2 msk fiberhusk
1 ms honung
2 krm vaniljpulver

Fyllning:
80 gram smör
ca 2 msk sötningsströ
1 ½ – 2 tsk kanel

Pensling:
1 ägg
något att strö över (ex. riven kokos/hackade nötter)

Bullar
Smält smöret (ta bort från plattan) och tillsätt mjölken. När blandningen är fingervarm (värm eller låt svalna) rör ner jäst och blanda noggrant. Vispa ägg pösigt och rör ner. Blanda de torra ingredienserna och rör även ner detta. Rör om (gärna med elvisp med ”degvisparna”) i någon minut. Låt jäsa övertäckt i ca 1 timme.

Fyllningen
Värm smöret mjukt och blanda med kanel och sötning.

När bulldegen har jäst, knåda ytterligare någon minut och lägg därefter degen på en plan yta med bakplåtspapper. Lägg ytterligare ett bakplåtspapper över och kavla ut degen till en kvadrat (ca 25X25 cm). Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär längden i skivor och lägg i bullformar. Platta ut dom något. Låt jäsa övertäckte ytterligare ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. Dekorera gärna med hackade nötter eller riven kokos. Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter. Serveras gärna rumstempererade.

 

 

Glutenfria kanelbullar till kanelbullens dag (utan tillsatt socker) - Baka Sockerfritt

Glutenfria kanelbullar till kanelbullens dag (utan tillsatt socker) - Baka Sockerfritt

Glutenfria kanelbullar till kanelbullens dag (utan tillsatt socker) - Baka Sockerfritt