Sponsrat samarbete med Lailas Mjölmix
Tänk att julen är här OM EN VECKA! Jag brukar tycka att tiden kan gå rätt långsamt. Men tiden innan jul är ett stort undantag. Swosh säger det bara! Tiden innan själva julafton har under dom senaste typ 15 åren bestått av en hel del bakning (kanske något mer innan barn kom in i bilden, men ändå!). Julbak är den bästa typen av bakning om ni frågar mig. Men det har ni säkert redan märkt att jag tycker!
Klassikernas klassiker av julbak måste ju ändå vara pepparkakor. Det ska givetvis göras minst en gång per år (gärna två eller tre kan jag tycka). I år gjorde jag glutenfria pepparkakor med Lailas glutenfria mjölmix. Toppenbra att baka pepparkakor med och gör degen sammanhängande med en bra pepparkakskonsistens (lätt att kavla bland annat). Mjölmixen är fri från ägg och mjölk, och det finns även en ytterligare variant (med gul förpackning) som är baserad på majs. Dessa pepparkakor blir så knapriga och goda!
Ett knep som jag brukar ta till är att lägga pepparkaksdeg som en klump mellan två bakplåtspapper och sen kavla uppepå. Då slipper man massa mjöl och klet på bord och kavel! Dom färdiggräddade pepparkakorna förvarar jag i en tätförsluten burk/matlåda i kylen.
Pepparkakor utan tillsatt socker – ca 20 till 30 stycken
50 gram smör, rumsvarmt
2 dl Lailas mjölmix, blå
1 dl mandelmjöl (ev. något mer)
2 1/2 msk sockerersättning
2 msk fibersirap
ca 1 tsk Kockens pepparkakskryddor
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop smör, fibersirap och sockersättning. Tillsätt även dom torra ingredienserna och blanda ihop med degkrokar, alternativt för hand. Blir degen för lös tillsätts mer mjölmix. Lägg degen mellan två bakplåtspapper och kavla ut (inte för tunt). Ta ut pepparkakor av degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter, eller tills pepparkakorna har tagit färg. Låt svalna.