Hoppa till innehåll

Glutenfria semlor, utan tillsatt socker

    Om mindre än tre veckor har vi semmeldagen hos oss, och jag har bakat ett par gäng semlor denna semmelsäsong (som börjar typ på annandag jul, haha). Har ni hunnit baka några än?.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt

Glutenfria semlor, utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt

 

 

Om mindre än tre veckor har vi semmeldagen hos oss, och jag har bakat ett par gäng semlor denna semmelsäsong (som börjar typ på annandag jul, haha). Har ni hunnit baka några än? Oavsett svar så måste jag rekommendera dessa glutenfria semlor som är mina favoritsemlor. Och jag har ändå testat mig igenom en del varianter. Lättgjorda och goda!

Semmelbullarna innehåller tjock yoghurt (välj exempelvis 10%-ig turkisk eller grekisk yoghurt) istället för smör och jag har valt att smaksätta semmelsmeten med lite kardemumma. Mandelmassan görs lätt med med mandelmjöl som bas, som blandas med äggvita och sötning och smaksätts med bittermandelarom. Sedan fylls semmelbullarna med grädde och pudras på toppen med lite sukrin melis (florsötning). Så mumsigt! 

Glutenfria semlor, utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt

 

Hälsosamma semlor – 6 stycken

Semmelbullar:

2 ägg
100 gram tjock yoghurt
4 msk havregryn
3 msk mandelmjöl
3 msk sockerersättning
2 msk pofiber
2 msk kokosmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
2 krm kardemumma
2 krm vaniljpulver

Mandelmassa:
1 1/3 dl mandelmjöl
2 äggvitor
1 msk sockerersättning
2-4 droppar bittermandelarom
1 krm vaniljpulver

Fyllning:
Vispgrädde

Semmelbullar
Sätt ugnen på 150 grader. Lägg ägg, yoghurt och havregryn i en skål och mixa med en stavmixer. Tillsätt övriga ingredienser och blanda med en sked. Låt degen vila under några minuter. Forma sex runda bullar av degen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter (eller tills bullarna är fasta). Låt svalna.

Mandelmassa
Blanda ingredienserna noga. Skär av toppen av semlorna och gör gropar i bottendelen. Lägg inkråmet bland mandelmassefyllningen och blanda. Fördela mandelfyllningen i groparna.

Toppa med vispgrädde. Lägg på locket och pudra gärna på florsötning!

 

Glutenfria semlor, utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt

Glutenfria semlor, utan tillsatt socker - Baka Sockerfritt