Glutenfria Syltgrottor
Nu har jag bakat nya syltgrottor. Som dessutom är rätt lika originalet! Min man Artur trodde att det var “den vanliga” sorten (med socker), och blev förvånad när jag irriterat sa att.. Läs mer

Nu har jag bakat nya syltgrottor. Som dessutom är rätt lika originalet! Min man Artur trodde att det var “den vanliga” sorten (med socker), och blev förvånad när jag irriterat sa att han minsann ätit upp ett par av mina kakor som jag inte hunnit fota till bloggen!
Det här bakverket är, om jag ska vara ärlig, lite annorlunda mot mina tidigare bakverk. Dessa syltgrottor innehåller nämligen potatismjöl. Det är ett mjöl som inte är ett av mina favoriter, då det innehåller mycket stärkelse. Därför vill jag skriva att kakan passar de som inte vill eller kan äta gluten, men som fortfarande tål kolhydrater. Något ytterligare som är MYCKET viktigt är att kakorna är mjuka när de är varma/ljumna. Ställ in dom i kylen, då blir konsistensen perfekt.
Den sylt som de ska fyllas med är med fördel en variant utan tillsatt socker. Det finns ofta att köpa i vanliga livsmedelsbutiker, eller så kan man göra en egen variant såsom chiasylt!

Syltgrottor – 8 stycken
50 gram smör
1 dl potatismjöl
1 msk sötströ
½ äggula, liten
Fyllning: Fast sylt (eller liknande), utan tillsatt socker
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa med elvisp (gärna) samman smör och sötning. Tillsätt potatismjöl och äggula och blanda noga noga. Forma degen till runda bollar och lägg i småbrödsformar. Tryck en grop med tummen i varje boll och fyll med fast sylt. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna helt och stå kallt innan de äts.



