Hoppa till innehåll

Gräddtårta

        Sommaren är här och då är det (som jag tidigare nämnt) närmast obligatoriskt att baka och/eller äta gräddtårta! En gammal goding hos mig är det recept som ni kan.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Gräddtårta - Baka Sockerfritt
 
 
 
 
Sommaren är här och då är det (som jag tidigare nämnt) närmast obligatoriskt att baka och/eller äta gräddtårta! En gammal goding hos mig är det recept som ni kan spana in i detta inlägg. Perfekt för barnkalas, som födelsedagstårta – eller för den som ännu inte spikat midsommarens efterrätt!
 
Tårtbottnen görs av en enkel kaksmet med en bas av mandelmjöl och när den svalnat skärs den försiktigt med en vass kniv i två delar och fylls med bland annat valfri sylt (eller mosade bär, i så fall gärna något sötade), vispad grädde och frukt/bär. Givetvis fyller man sin tårta med vad man själv vill!

Tårtan dekoreras givetvis med grädde runtom och toppas med fräscha och somriga bär som hallon, blåbär och eventuell skivad frukt! 
 
 
Gräddtårta - Baka Sockerfritt

 

 

Gräddtårta  

Botten:
4 ägg 

100 gram smör
3 dl mandelmjöl
1 ½ dl mjölk
3/4 dl sockerersättning
½ dl pofiber
½ dl kokosmjöl
1 msk bakpulver
1 msk fiberhusk
½ tsk vaniljpulver

Fyllning:
1-2 skivade bananer
ca 2 dl mosade bär/sylt/marmelad, utan tillsatt socker

1 ½ dl grädde
ev. bär

Dekoration:
ca 4 dl grädde

1 msk sockerersättning
ca 2 krm vaniljpulver
valfria bär/frukter

Botten
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser. Vispa ägg pösigt och rör ner detta tillsammans med mjölk/grädde och smör. Fördela smeten i en smord och bröad 24-cm springform. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Låt svalna.

Fyllning
Skär botten i två delar. Vispa grädde (vispa gärna grädden till dekorationen på samma gång). Fyll med exempelvis banan, sylt och vispad grädde.

Dekoration
Vispa grädde med sötning och vanilj (om detta inte gjorts tidigare). Dekorera tårtan med detta (ovansidan samt kanter). Toppa med valfria frukter och bär.

Tips: Tårtbottnen kan göras dagen innan, men fyllning och dekoration bör göras samma dag. 
 
 
 
 
Gräddtårta - Baka Sockerfritt