Hallonkaka med päron
En kaka som jag skapade för säkert fem år sedan och som jag håller kär sedan dess är min saftiga hallonkaka med päron. Vem hade kunnat tro att just hallon och päron var så.. Läs mer

En kaka som jag skapade för säkert fem år sedan och som jag håller kär sedan dess är min saftiga hallonkaka med päron. Vem hade kunnat tro att just hallon och päron var så himla gott tillsammans? Vad mer är så har jag tillsatt ett par droppar bittermandelarom i smeten vilket ger den där ljuvliga mazarinsmaken.
Både frukt och bär gör mjuka bakverk extra saftiga – och så även yoghurten som jag har istället för smör i kakan. Använd här en tjock, cirka 10%-ig, yoghurt (såsom grekisk eller turkisk). Jag har toppat min hallonkaka med hackade nötter vilket ger en crunchig konsistens som bryter så bra av (går såklart att köra på en annan typ av nöt eller mandel). Servera antingen som den är eller med en klick grädde!
Hallonkaka med päron
1 ägg
½ litet päron (ca 40 gram i bitar)
40 gram hallon
10 gram nötter (valnötter)
½ dl tjock yoghurt
½ dl mandelmjöl
1 ½ msk + ½ tsk sockerersättning
1 msk kokosmjöl
1 msk riven kokos
½ tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
ca 2 droppar bittermandelarom (efter smak)
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en springform ca 12 cm i diameter. Vispa ägg poröst och droppa i ett par droppar bittermandelarom. Blanda samman mjölen, riven kokos, bakpulver, vanilj, yoghurt och 1 ½ msk sötning. Rör ner det vispade ägget. Blanda hallonen med ½ tsk sötning och vänd försiktigt ner hallonen i smeten. Häll smeten i formen. Kärna ur och skär päronet i mindre skivor/bitar, fördela det över kakan och tryck ner dem lite. Hacka 10 gram nötter och fördela över kakan. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Låt svalna.