Hoppa till innehåll

Hallonpannacotta utan gelatin

En ljuvlig efterrätt i allmänhet är enligt mig en “bärig” pannacotta – och extra fräsigt blir det att denna variant är utan tillsatt socker! Här ser ni en hallonpannacotta.. Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
En ljuvlig efterrätt i allmänhet är enligt mig en “bärig” pannacotta – och extra fräsigt blir det att denna variant är utan tillsatt socker! Här ser ni en hallonpannacotta som är sötad med sötningsströ (jag väljer sötströ/sukrin eller liknande) och innehåller agar agar istället för gelatin. Agar agar är ett veganskt alternativ till gelatin och gör att vätska, eller liknande, stelnar.
 
Jag har använt frysta hallon i detta recept, och de bör enligt lismedelsverket kokas upp. Det går också bra att inte koka upp när hallonen tillsätts (exempelvis om man använde färska) och bara vispa noga eller mixa med en stavmixer till en slät konsistens.
 
Hallonpannacottan är ljuvlig att servera och ätas precis som den är, men rent estetiskt tycker jag att det blir extra fint om den toppas med hallon, frystorkade bär och/eller någon slags sylt.
 
 
 
Hallonpannacotta utan gelatin - Baka Sockerfritt
 
 
 

Hallonpannacotta utan gelatin – 2 till 3 portioner

80-100 gram hallon
1 ½ dl vispgrädde
1 msk sötningsströ
1 ½ krm agar agar
1 krm vaniljpulver


Lägg grädde i en kastrull och vispa ner agar agar. Låt stå i någon minut (kall). Sätt på plattan och koka upp. Sjud under någon minut. Tillsätt hallon (om de är frysta importerade bör de kokas upp) och vispa sönder till en slät konsistens. Söta och tillsätt vanilj. Häll upp i små glas och låt stå under fyra timmar eller över natten. Toppa eventuellt med mosad hallon/sylt/annan valfri topping!

 
 
 
Hallonpannacotta utan gelatin - Baka Sockerfritt
 
Hallonpannacotta utan gelatin - Baka Sockerfritt
 
Hallonpannacotta utan gelatin - Baka Sockerfritt
 
Hallonpannacotta utan gelatin - Baka Sockerfritt
 
Hallonpannacotta utan gelatin - Baka Sockerfritt