Hoppa till innehåll

Hälsosam äppelkaka med kanel

Får jag fresta er med en favoriter i repris? För vem giller inte äppelkaka? Denna glutenfria äppelkaka har jag smaksatt med Läs mer

Baka Sockerfritt
Av Baka Sockerfritt
Får jag fresta er med en favoriter i repris? För vem giller inte äppelkaka? Denna glutenfria äppelkaka har jag smaksatt med kanel, och tanken är att den ska bli lite extra saftig av mascarponen. Som jag nämner i receptet passar det att kakan är något kladdig när den ska tas ut ur ugnen, då bakverk oftast stelnar/blir mer fast i sin konsistens när de fått stå till sig. Jag rekommenderar också att äta kakan ljumen (värm gärna i mikron om den är kall)! Jag serverar min(a) bit(ar) med en klick vispad grädde. Perfekt tilltugg till kvällsmyset framför TV:n/en bra bok!
 
 
 

Hälsosam äppelkaka med kanel - Baka Sockerfritt

 

 

Hälsosam äppelkaka med kanel

1 ägg
½ äpple, ca 40 gram
40 gram mascarpone
30 gram smör
10 gram hackade hasselnötter (eller andra nötter)
½ dl mandelmjöl
1 ½ msk sötströ
1 msk kokosmjöl
1 msk riven kokos
½ tsk kanel
1 krm vaniljpulver 

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och blanda därefter med mascarpone. Blanda i mandel- och kokosmjöl, hackade nötter, riven kokos, sötströ, kanel och vaniljpulver. Separera äggulan från äggvitan och blanda i äggulan. Hacka äpple i mindre bitar och blanda i smeten. Vispa äggvitan till ett hårt skum och rör även ner detta. Mjöla en 12 centimeters form och häll i smeten. Strö eventuellt över kanel och extra sötströ ovanpå äppelkakan. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 20-25 minuter. Kakan får gärna vara lite kladdig i mitten – det brukar stelna till en perfekt konsistens när kakan kallnat! Servera gärna med vispad grädde!

 
 
 
Hälsosam äppelkaka med kanel - Baka Sockerfritt