Hälsosam äppelkaka
Vem gillar inte äppelkaka? Om du som jag tycker att äppelkakor generellt är toppengott borde du testa denna. Förutom att vara utan gluten och tillsatt socker är den.. Läs mer


Vem gillar inte äppelkaka? Om du som jag tycker att äppelkakor generellt är toppengott borde du testa denna. Förutom att vara utan gluten och tillsatt socker är den även utan mejeriprodukter. Smaken är mild och med en bas av mandelmjöl. Jag tycker även att det blir fint att toppa äppelkakan med kanel och mandelspån! Och den severas med fördel med en klick grädde.
Själv gjorde jag min kaka i en 12-cm springform och den blir därmed rätt hög. Jag tror att det går fint att ungefär tre- till fyrddubbla alla ingredienser om du vill göra den i en 24-cm springform (plus förlänga gräddningstunden lite).

Mandeläppelkaka, mejerifri
2 ägg
½ äpple
2 dl mandelmjöl
2 msk rismjöl
1 ½ msk sockerersättning
1 ½ msk kokosolja
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
Toppa gärna med: kanel, mandelspån
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg alla ingredienser förutom äpple i en skål och mixa samman med en mixer (kokosoljan behöver inte smältas). ”Mjöla” en 12-cm springorm och fördela i smeten. Tvätta ett halvt litet äpple och skär i mindre bitar. Tryck ner i smeten. Pudra eventuellt över kanel och strö över mandelspån. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter (konsistensen ska fortfarande vara lite kladdig i mitten).
