Hälsosam Chokladkaka med avokado
Kletig, chokladig browniebotten med krämig chokladtopping. Well, you had me at “chokladig”. I detta inlägg visar jag er alltså en toppengod och riktigt lyxig chokladkaka... Läs mer
Kletig, chokladig browniebotten med krämig chokladtopping. Well, you had me at “chokladig”.
I detta inlägg visar jag er alltså en toppengod och riktigt lyxig chokladkaka. Den innehåller hälsosam avokado för en saftig konsistens och bland annat färska dadlar för sötman. När jag gjort tidigare varianter av denna har jag använt hasselnötsmjöl – men använde nu mandelmjöl vilket fungerar lika bra! Chokladkrämen som fördelas ovanpå består i huvudsak av smält choklad och krämig mascaprone (en italiensk färskost) – plus att jag smaksatt den med kaffe!
Chokladkaka med avokado – ca 5 bitar
Chokladbotten:
1 ägg
60 gram mörk choklad, utan tillsatt socker
50 gram avokado
50 gram färska dadlar
30 gram smör
½ dl hasselnötsmjöl/mandelmjöl
2 msk mjölk/grädde
ca 2 msk sockerrsättning
1 krm vaniljpulver
Chokladkräm:
50 gram mascarpone
35 gram mörk choklad, utan tillsatt socker
ca 1 msk kaffe
1-2 tsk sockerersättning
1 krm vaniljpulver
Chokladbotten
Sätt ugnen på 150 grader. Smält smör tillsammans med mindre bitar av choklad (jag gör detta i mikrovågsugn). Lägg alla ingredienser till chokladbottnen i en bunke och mixa (med en stavmixer) tills allt blandats. Klä en liten brödform, ca 8X18 cm, med aluminiumfolie och fördela smeten i denna. Grädda kakan mitt i ugnen i 22 minuter (kakan ska fortfarande vara lite kladdig i mitten). Låt kakan svalna.
Chokladkräm
Blanda hett vatten med kaffepulver till chokladkrämen. Smält chokladen och blanda med resterande ingredienser. Toppa därefter kakan med chokladkrämen. Skär kakan i bitar (ca 4-5 bitar).